Hoće li poskupiti struja? Sve će se znati 28. juna

Novi udar po džepovima građana

13.06.2024. 16:44
  • Podijeli:
struja BiH-656a295bbb49b.webp Foto: UNA

Zakazana je nova sjednica Regulatorne komisije za energiju (FERK) koja će se održati u petak, 28. juna, a na kojoj će se razmatrati poskupljenje struje od 10 posto.

O prijedlogu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) ovaj put će odlučivati novi saziv FERK-a.

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH potvrđeno je imenovanje tri nova člana na mandat od pet godina pa će se tako u ovom tijelu naći Samir Hadžihuseinović (SDP), Sanela Pokrajčić (HDZ) i Vesna Marić (HDZ).

Odluke u FERK-u se donose većinom glasova, no sada se očekuje da novi saziv ove agencije podrži prijedlog SDP-ovog direktora Elektroprivrede o poskupljenju struje.

Prethodno je stari saziv FERK-a prijedlog za povećanje cijena električne energije vratio Elektroprivredi BiH na doradu. Elektroprivreda BiH je predložila linearno povećanje cijene, odnosno povećanje cijene od 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Tako se očekuje da bi novi saziv FERK-a trebao uvažiti zahtjev Elektroprivrede za poskupljenjem struje.

"Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca", poručeno je ranije iz Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede poručuju da je prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

"Elektroprivreda BiH je najveće elektroprivredno preduzeće u Bosni i Hercegovini, čija je misija da proizvodi i distribuira električnu energiju, te pouzdano snabdijeva više od 800 hiljada kupaca, konstantno unapređujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljenje obavezujućih okolinskih zahtjeva", kažu iz Elektroprivrede.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()