UNA istražuje: Kako da sebe i vozilo pripremimo za put na daleku destinaciju

Pored opreznosti tokom vožnje, za bezbrižne kilometre, obavezno adekvatno pripremite vozilo

04.07.2023. 22:13
  • Podijeli:

Sezona ljetnjih odmora se zahuktava, a situacija na graničnim prelazima nam pokazuje da mnogi do omiljenih ljetovališta žele da odu automobilom.

Da ta avantura ne bi postala noćna mora, postavili smo pitanje kako da sebe i vozilo pripremimo za put na daleku destinaciju.

Jul - mjesec odmora, a samim tim i sve češćih putovanja na more. Mnogi još razmišljaju gdje će na ljetovanje, oni koji vode više računa o finansijama već su rezervisali smještaj, ali ono što nas sve čeka prije puta, jeste dobra priprema automobila koja je neophodna. 

"Savjetujemo da se bar dvije nedelje pred put uradi provjera automobila kod majstora, da se provjere osnovne tehničke stvari, kočioni sistem, upravljački sistem, svjetlosna signalizacija. Ukoliko nešto nedostaje da moze da se ispravi popravi, kako bi taj automobil bio spreman za put", kaže Branko Stamatović ispred Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Odmor počinje onog trenutka kad uđete u automobil i krenete na put, a ne kada stignete na  destinaciju - kaže Stamatović i savjetuje da prije samog puta isplaniramo rutu putovanja, zbog povećanih gužvi na putevima u ovom periodu, zato je savjet da se biraju manji granični prelazi. 

Pošto je umor jedan od glavnih uzroka tragičnih saobraćajnih nezgoda, treba isplanirati i mjesta gdje će se praviti pauze.

"Šta je cilj? Da skrenemo pažnju svim učesnicima u saobraćaju, svim vozačima da kada krenu na put - obavezno prave pauzu i imaju odmor na svakih dva sata", kaže Ljerka Ibrović ispred JP "Putevi Srbije".

Na svaka dva sata, najmanje 15 minuta - savjetuju stručnjaci. 

Međutim, pored obazrivosti tokom vožnje, trebalo bi provjeriti putne isprave i pasoš, koji vam neće biti potreban ukoliko putujete u BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku - za ove zemlje dovoljna je lična karta. 

Sa druge strane - neke od stvari koje se mogu naći su na obaveznom spisku: prva pomoć, trougao, saobraćajni prsluk, rezervni točak ili oprema za reparaciju guma, protivpožarni aparat, rezervni set sijalica.

Iako je vrijeme godišnjih odmora i opuštanja - nikad nije vrijeme za opuštanje u saobraćaju, poručuju stručnjaci. 

Pored opreznosti tokom vožnje, za bezbrižne kilometre, obavezno adekvatno pripremite vozilo.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()