UN: Globalno zagrijavanje će negativno uticati na snabdijevanje hranom u svijetu

Nedostatak vode postao prijetnja poljoprivredi brže nego što se očekivalo

12.08.2023. 16:41
  • Podijeli:
klimatske-promene-globalno-zagravanje-sunce-vrucine-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Globalno zagrijavanje će vjerovatno negativno uticati na snabdijevanje hranom u svijetu, upozorio je predsjednik Konferencije o dezertifikaciji UN Alen-Rišar Donvai i dodao da je nedostatak vode postao prijetnja poljoprivredi brže nego što se očekivalo.

Svijet će se vjerovatno suočiti sa velikim poremećajem u snabdijevanju hranom mnogo prije nego što temperature porastu za najavljenih 1,5 stepeni Celzijusa, upozorio je Donvai.

On je za Guardian istakao da se uticaji klimatske krize kombinuju sa nestašicom vode i lošim poljoprivrednim praksama što globalno ugrožava agrar.

"Klimatske promjene su pandemija sa kojom se moramo brzo boriti. Pogledajte koliko brzo ide degradacija klime – mislim da ide čak i brže nego što smo predviđali", rekao je on.

Problemi porasta temperatura, toplotnih talasa i intenzivnijih suša i poplava, ugrožavaju sigurnost hrane u mnogim regionima svijeta, upozorio je Donvai, prenosi BHRT.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()