U Mekku stigle sve hadžija iz BiH, danas će obaviti i umru

Među njima su i ovogodišnji reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović, ostatak rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te preostalo ljekarsko osoblje

13.06.2024. 08:34
  • Podijeli:
hadžiluk meka (AP PhotoAmr Nabil via tanjug-6498560cca929.webp Foto: AP PhotoAmr Nabil via Tanjug


Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje će ove godine obaviti hadž, petu islamsku dužnost, jutros su stigle u Mekku.

Među njima su i ovogodišnji reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović, ostatak rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te preostalo ljekarsko osoblje.

Stručni saradnik Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić izjavio je kako je u posljednjem avionu došlo 159 hadžija, što ukupno čini 2224 od planiranih 2225 državljana naše zemlje koji će obaviti hadž.

-Nažalost, jedna hanuma iz zdravstvenih razloga morala je odustati u posljednji tren i molim Allaha, dž. š., da joj da zdravlje i da, ako Bog da, bude u mogućnosti da u što skorije vrijeme obavi hadž – kazao je Ramić.

Dosadašnju realizaciju hadža ocijenio je veoma uspješnom, i u dijelu koji je se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i ispraćaj hadžija, ali i u onom dijelu koji se odnosi na Saudijsku Arabiju, od slijetanja aviona, prevoza hadžija i njihovog smještaja u hotel u Mekki.

-U narednim satima ćemo krenuti put Haremi-šerifa da bismo obavili obred umre, kako bismo se u periodu koji slijedi pripremili za skorašnji polazak prema Arefatu i obavljanje hadžskih obreda – kazao je Ramić, saopćeno je iz MINA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()