Od petka prasići opet na meniju

U borbu protiv afričke kuge s novim mjerama

09.08.2023. 22:32
  • Podijeli:

Nove mjere i pravila. Prevoz zdravih svinja iz ugroženog i zaraženog područja unutar i van njega dozovljen je ali prema strogo propisanim uslovima. Između ostalog, u domaćinstvima za vlastitu potrebu odbreno je i klanje svinja kao i koliki broj. Novim pravilima, obuhvaćeno je i klanje u klaonicma. Razmotrene su i mogućnosti termričke obrade mesa. Sve ovo je strogo definisano u Pravilniku koji u petak stupa na snagu.

‘’To ne znači da smo riješili problem. To znači da smo olakšali, uredili i pojačali intenzitet protiv afričke kuge. Bićemo prvi u regionu koji će ići na ovakav način i modalitet borbe protiv afričke kuge svinja upravo i radi ljudi kojima je ovo osnovni posao i egzistencija. Stalno je bilo pitanje, da li će se moći peći prasci na ražnju? Da. I to smo uobzirli,’’ rekao je Savo Minić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Minić isitče kako se neće samo zbrajati štete već će se relizacija ovih mjera pratiti u kontinuitetu, a po potrebi biće i dopunjene. Povećani su i kapaciteti dnevne kontrole sa stotinu na hiljadu. Pored Banjaluke, uzorkovanje se može provesti i laboratoriji u Bijeljini. A na sastanku danas u Vladi, struka i uzgajivači. Vakcine protiv afričke kuge nema ali straha kako zaustaviti ovu pošast uzgajivači kažu, ima uz komentar da su sastanak čekali više od 40 dana. Ipak, poručuju

’’Vidimo jedno svjetlo na kraju tunela da nećemo morati da žive svinje ubijamo, da ostajemo bez našeg posla i da napokon veliki dio uzgajivača dođe do dinara i sačuva svoju proizovdnju,’’ poručio je Mišo Maljčić predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

On apeluje na sve uzgajivače da se striktno pridržavaju svih doeseenih mjera. A mjereama je preciznije propisano:

‘’Kako treba da traje sva procedura od uzorkovanja u farmi do Instituta, povratna informacija pozitivno-negativno sa Instituta i ako je sve uredno, mora biti poznat kupac, transport svinja mora biti adekvatan zbog izlučevina koje se izlučuju prilikom transporta,’’ pojasnio je Maljčić.

Nakon Bijeljine Ugljevik je pod najvećim pritskom afričke kuge svinja.

‘’Ove dvije mjere koje su predviđene u rješenu za Ugljevik i Bieljinu su dijelom kasno donesene ali za ostatak Republike Srpske će biti itetkako značajne i pomoći će u novoj metodi borbe sa virusom,’’ smatra Ljubiša Lazarević veterinar iz Ugljevika. ‘’

Podsjećamo, afrička kuga svinja prvo je detektovana u Bijeljini a stigla je I Doboja. Eutanazirano je 28.000 svinja na podrčju Republike Srpske, oko 6.000 svinja najboljg kvaliteta uspjšeno je sklonjeno iz žarišta. U Federaciji BIH virus se prošiirio na 30 imanja, dok je eutanazirano 196 životinja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()