"Nije zlato sve što sija": Imate pravo da vam i nije do praznika

Zimski period predstavlja period kada se kod mnogih osoba javlja sniženo raspoloženje i gubitak motivacije.

08.12.2023. 07:12
  • Podijeli:
depresija-pixabay.jpg

U našem društvu često se periodi praznika povezuju sa zabavom, zajedništvom i srećom, ali prema riječima Bobane Popović, psihologa i savjetnice na "Plavom telefonu", praznici nisu uvijek sinonim za sreću, te se povećava broj poziva u zimskom periodu.

Kako ona kaže, teror za srećom je u ovo doba godine najviše izražen. "Sama nauka kaže da čak 30 odsto osoba izvještava o povećanom nivou stresa, dok 60 odsto osoba sa nekim mentalnim problemom izvještava o pogoršanju istog", rekla je ona, te dodala da postoji mnogo razloga zašto je tako.

"Putem naše savjetodavne linije 'Plavi telefon' u zimskom periodu obično imamo više savjetodavnih razgovora. U tom periodu česte su teme anksioznost, depresija, usamljenost, samopovređivanje, suicid, konflikti u odnosima i porodično nasilje. Užurbani tempo života i mnogo obaveza često mogu biti naše koping strategije. Praznici su period kada ipak sve to malo staje i kada dolazimo u kontakt sa izvorima stresa. Primjer toga može biti dijete kojem je škola bijeg od dešavanja u porodici. Kada dođe raspust - ono je 'primorano' biti sa porodicom i svjedočiti svemu što se dešava uz smanjen kontakt sa vršnjacima", istakla je ona.

Zbog toga je, kako kaže, važno da svi građani, a posebno djeca i mladi, znaju da postoji mjesto gdje mogu da se jave i podijele svoja osjećanja.

"Kraj godine je period kada postoji mnogo stresora. Na primjer, učenici, studenti i zaposleni imaju mnogo obaveza koje moraju završiti do kraja godine. Ekonomska situacija, odnosno poskupljenje namirnica i male plate, uzrokuje finansijsku anksioznost i brigu kod mnogih osoba i porodica. Nekome su ovi praznici period kada ih prvi put dočekuje bez voljene osobe", ispričala je Popovićeva.

Period praznika je, kako kaže, bogat brojnim okidačima koji kod osoba mogu da izazovu intenzivna osjećanja, kao što su zvuk petardi, miris svjećica, alkohol...

"Kada na sve ove izvore stresa dodamo i društveni pritisak da 'moramo da se radujemo', onda je mnogo lakše razumjeti zašto praznici nisu sinonim za sreću", pojasnila je ona, te dodala da tokom praznika ne moramo biti radosni i uzbuđeni.

"Ne moramo ih ni proslavljati i potpuno je u redu ukoliko u ovom periodu godine osjećamo tugu, depresiju, anksioznost, ljutnju. Zapravo, ovo je period kada je važno da slušamo svoje potrebe. Naravno, postoji i veliki broj građana koji se raduju praznicima. Rekla bih da naša emocionalna stabilnost, osjećaj povezanosti sa drugima i finansijska stabilnost predstavljaju najznačajnije faktore koji određuju kako ćemo doživljavati praznike", rekla je ona.

Kako ističe, zimski period predstavlja period kada se kod mnogih osoba javlja sniženo raspoloženje i gubitak motivacije.

Podsjećamo, uslugu "Plavi telefon" pokrenulo je Udruženje "Nova generacija" iz Banjaluke 2013. godine, a do danas je zaprimljeno više od 62.000 poziva, više od 6.500 upita putem chat savjetovanja te je nadležnim institucijama upućeno više od 215 prijava sumnji na nasilje nad djecom i odraslim osobama. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a  svi pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje se poziva, pišu Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()