Minić: Imamo informacije sa terena da se vrši preprodaja i prevoz uginulih svinja

"Mi u Bijeljini i Lijevče polju imamo najviše svinja. Sve svinje će da budu ispitane. Podigli smo kapacitete za to, obezbijedili dodatna sredstva", rekao je Minić

06.07.2023. 15:01
  • Podijeli:
savo_minic-64a6b97d43856.webp Foto: UNA

Govoreći o pojavi afričke kuge, Dragana Oklješa, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Vladi RS je rekla da postoje određeni problemi.

"U Bijeljini trenutno 51 žarište, od čega 46 sanirano. Uklonjeno 1630 životinja. Nismo zadovoljni sa radom lokalnog kriznog centra Bijeljena kada su u pitanju aktivnosti vezane za suzbijanje afričke kuge. Pritužbe su mještana - na ulazu u zaražena područja - ne postoje dezifenkcione barijere", rekla je Oklješa.

Kada sagledamo sve informacije, dodala je, možemo da zaključimo da neko iz kriznog centra ovo radi namjerno.

"Dešavalo se da na pojedinim imanjima, uginule životinje stoje po nekoliko dana, što je nedopustivo. Potrebno je pojačati angažman pripadnika Civilne zaštite.  
Sve životinje koje se upute na klanje, moraju da budu pregledane", dodala je Oklješa.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekao je da je nužno reagovati ne čekajući jedinicu lokalne samouprave. 

"Bilo ko može doći do javne grobnice, proširiti tu bolest. U ponedjeljak smo ponudili pomoć, nijedna lokalna zajednica nije zatražila ništa. Ovo očigledno ide u prilog tome da imamo opstrukciju. Nemamo rad Komunalne policije. Imamo kašnjenja od nekoliko dana da se odvezu uginule, zaražene životinje. Ovo ide na skupljanje jeftinih političkih poena. Moramo preuzeti stvari u svoje ruke.
Odreagovaćemo u smislu zaštitu opreme, rada ministarstava… Svi su od danas u potpunom angažmanu. Imamo mnogo informacija sa terena da se vrši preprodaja i prevoz uginulih svinja", naveo je Minić.

Dodao je da je na terenu zabilježeno neodgovorno ponašanje građana. 

"Valjda svi vidimo da se pojavila afrička kuga. Ozbiljne države se bore sa ovim problemom na pedantan način. Sigurno je da se to moglo zaustaviti. Vidjećemo ko će ovdje da odgovara? Hoćemo li da čekamo da sve svinje uginu i da onda građanima isplatimo tržišnu vrijednost? Eutanazija i uništavanje i zakopavanje je posljednja mjera. Mi moramo da preduzmemo sve mjere, ne gledajući na lokalne zajednice", rekao je Minić.

Dajte da budemo pedantni! - naglasio je.

"Mi u Bijeljini i Lijevče polju imamo najviše svinja. Sve svinje će da budu ispitane. Podigli smo kapacitete za to, obezbijedili dodatna sredstva. Treba da spasimo naše poljoprivredne proizvođače! Hajde da im pomognemo, da sačuvamo meso od zdravih životinja", jasan je bio Minić.

Odlukom Vlade RS je regulisano da će biti isplaćena pomoć na teret Fonda solidarnosti. Te svinje su bile predviđene za prehranu porodica.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()