Jasmina Selimović izabrana za novu guvernerku Centralne banke BiH

Jasmina Selimović je prva žena guvernerka Centralne banke BiH

03.01.2024. 17:28
  • Podijeli:
Jasmina_Selimovic_Ekonoski_fakultet-65958b3e77a6d.webp Foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) za novu guvernerku je izabrana Jasmina Selimović. Ona je na ovoj poziciji naslijedila dosadašnjeg guvernera Senada Softića, potvrđeno je za Klix.ba.

Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu gdje je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti finansija i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka.

Od 2012. godine obnašala je funkciju prodekana za nastavu i naučno istraživački rad, a 2018. godine je izabrana prvi put za dekanicu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta, a angažirana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitet u zemljama EU.

Autorica je nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama brojnih naučnih i stručnih članaka objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Za proteklih 26 godina Centralnu banku BiH predvodila su četiri guvernera.

Prvi je bio Serge Robert iz Francuske (august - oktobar 1997. godine), zatim Peter Nicholl sa Novog Zelanda u dva mandata (od oktobra 1997. do 31. decembra 2004.), Kemal Kozarić u dva mandata (od 2005. do 2015.) i Senad Softić (od 2015. do danas).

Jasmina Selimović je prva žena guvernerka Centralne banke BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()