Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul- ulema Husein-ef. Kavazović

09.04.2024. 08:52
  • Podijeli:
klanjanje-bajramnamaza-sarajevo-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, a bajram-namaz će biti klanjan u 6:51 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul- ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5:40 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom u 6:00 sati i direktnim televizijskim prenosom na BHT1 i BIR televiziji.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev- begove medrese u Sarajevu.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9:30 do 12:00 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Drugog dana Bajrama, u četvrtak 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj kojem će prisustvovati zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11:00 sati, nakon čega je planirano učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 12.15 sati, kada je predviđeno obraćanje muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()