Draženka Panić, prva i jedina žena pilot u Oružanim snagama BiH: "Hrabro pratite svoje snove"

Danas, ona nije samo jedina žena pilot u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, već i inspiracija mladima širom regije

11.12.2023. 10:20
  • Podijeli:
Draženka Panić_pilot_foto_Hercegovina.info Cropped-6576b5d30fca0.webp Foto: Hercegovinainfo

Sa nepunih 21 godinu, Draženka Panić je hrabro napustila svoje rodno Kneževo u Bosni i Hercegovini kako bi se suočila s izazovima Vojno-zrakoplovne akademije u Grčkoj. Danas, ona nije samo jedina žena pilot u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, već i inspiracija mladima širom regije.

Izboriti se za svoje mjesto na akademiji gdje dominiraju kolege, suočiti se s nepoznatim jezikom i istovremeno biti najbolji polaznik među stranim državljanima nisu bili lak zadaci za Draženku. Unatoč jezičkim preprekama, njen entuzijazam za zrakoplovstvom i podrška kolega omogućili su joj uspjeh.

"Najizazovnija prepreka, tokom školovanja, bio je upravo jezik s kojim sam se tada prvi put susrela i koji je bio izuzetno težak. Ipak, upoznala sam dosta divnih ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu i vjerujem da ćemo ostati doživotni prijatelji", ističe Draženka.

Dok je teoretski dio obuke prošla s odličnim rezultatima, pilotiranje je bio drugi izazov. Danas, s više od 48 sati naleta na avionu "Diamond Katana" i 11 sati naleta na helikopteru, Draženka ruši predrasude o ženama u vojnim profesijama.

"Dok sam imala prvi 'solo let', prije ulaska u avion je postojala mala trema, ali kada sam izašla na pistu za polijetanje i u momentu polijetanja, sva trema je nestala. Jednostavno moraš biti fokusiran na trenutak i uraditi sve ispravno, onako kako si naučio sa instruktorom", opisuje Draženka.

Draženka Panić nije samo vojna pilotkinja; njeni interesi obuhvataju slikanje, karate, air-soft i vožnju motora. Za nju, vuk je zaštitni znak simbolizirajući hrabrost, vjernost i snalažljivost.

Njen savjet za mlađe generacije, posebno za žene, je inspirativan:

"Vjerujte u svoje sposobnosti, hrabro pratite svoje snove i usudite se na izazove. Nikada ne prestanite učiti i izgradite svoje znanje. Budite inspiracija drugima, jer svaka jedinstvena priča doprinosi napretku društva, a prvenstveno osobnom napretku."

Draženka Panić, svojom pričom, pokazuje kako hrabrost, stručnost i posvećenost otvaraju vrata uspjeha, bilo gdje u svijetu, piše Hercegovinainfo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()