Bujice uništile nekoliko tona pastrmke kod Šipova

Šteta se još utvrđuje, a prve procjene govore da je uginulo između 60 i 70 hiljada mladica

11.06.2023. 11:00
  • Podijeli:

Obilne padavine i bujice na području opštine Šipovo, na lokaciji Volari  uzrokovale su juče pomor ribe.

Bujice su uništile nekoliko tona pastrmke, šteta se još utvrđuje, a prve procjene govore da je uginulo između 60 i 70 hiljada mladica  .

Sve se desilo juče kada su padavine i bujice aktivirale šumske potoke, a koji su nanijeli velike količine mulja, ogranaka, kao i ogromne količine zemlje koje su se slike u rijeku Volaricu.

Ovakve vode su ugrozile proizvodnju riblje mlađi na pastrmskim ribnjacima Tropic ribarstva.

 Na ribnjaku Volari II,  došlo je do pomora ribe, a po prvim procenama radi se o par tona uginule riblje mlađi pastrmke. Nakon par sati došli je do opadanja nivoa rijeke Volarice, koja je  dalje mutna te jos nije moguće utvrditi stvarnu štetu.

Nadležnim veterinarskim organima je prijavljen pomor ribe, i očekuje se izlazak nadležnih na teren kako bi se u skladu sa pravilima evidentirala i sanirala nastala šteta. 

Na ostala dva ribnjaka na sreću nije bilo ovako velikih uginuća. 

Naredna dva do tri dana znaće se i stvarna šteta koja po prvim procjenama u novcu iznosi preko 50 hiljada KM. 

Riba iz Tropic ribarstva je prvi animalni proizvod koji je još davne 2008 godine iz BiH izvezen u zemlje EU.

Firma Tropic ribarstvo je najveća kompanija na balkanu pa i šire, i eventualni nastavak i pojava poplava prijeti da u potpunosti ugrozi proizvodnju i cjelokupno poslovanje.

Prva količina je izvučena i izvagana, radi se o 2,6 tone, a do kraja dana, procjena je da će biti još toliko, ukupno oko 5 tona.
 

Očekuje se da će republički veterinarski inspektor izaćina teren u ponedeljak na teren u ponedeljak,  dok je nadležni veterinar na licu mjesta i sačinjava zapisnik. 


"Ribu ćemo najvjerovatnije na deponiju u Mrkonjić Grad. Kako se radi o mlađi pastrmke prosječne težine oko 80g, procjena je da je uginulo oko 60 do 70 hiljada komada ribica, Materijalna šteta je između 60 i 75 hiljada KM. Brojke nisu konačne,  a zbog mutne vode teško je tačno procijeniti. U naredni dan dva znaćemo tačnije", kažu iz ove firme.


.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()