BiH: U drugom kvartalu gotovo šest miliona putnika

Na ulazu u BiH u drugom kvartalu registrovano je nešto više od 5,96 miliona putnika, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine

03.10.2023. 16:40
  • Podijeli:
gužva_granica_anadolija 1-64fd76eae7dbb.webp Foto: Anadolija

Na ulazu u BiH u drugom kvartalu registrovano je nešto više od 5,96 miliona putnika, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U drugom kvartalu broj domaćih putnika iznosio je oko 2,12 miliona i manji je za 5,9 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je broj stranih putnika veći za osam odsto, a iznosio je oko 3,84 miliona.

Od ukupnog broja putnika koji su ušli u BiH u drugom tromjesečju, 35,5 odsto odnosi se na domaće putnike, a 64,5 odsto na strane, a u odnosu na vrstu saobraćaja, 93,9 odsto graničnog prometa putnika odnosi se na drumski.

Broj putnika koji su izašli iz BiH u drugom kvartalu iznosio je oko 5,79 miliona i manji je za dva odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Broj domaćih putnika na izlazu iznosio je oko 2,12 miliona i manji je za 6,5 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, dok je broj stranih putnika veći za jedan odsto, a iznosio je oko 3,58 miliona.

Ukupan granični promet putničkih drumskih motornih vozila na ulazu u BiH u drugom kvartalu iznosio je nešto više od 2,67 miliona i veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok u strukturi drumskog graničnog prometa 32,8 odsto učestvuju domaća putnička motorna vozila kojih je manje za 5,8 odsto, a 67,2 odsto su strana putnička motorna vozila kojih je više za četiri odsto.

Izlaz putničkih motornih vozila iz BiH u drugom tromjesečju manji je za 1,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Broj vozila sa domaćom registracijom u drugom kvartalu na izlazu manji je za 6,2 odsto, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom veći za 0,8 odsto.

Najveći broj vozila u BiH je ušao preko graničnih prelaza sa Hrvatskom 71,7 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Srbijom 23,1 odsto i Crnom Gorom 5,2 odsto. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()