Banka humanog mlijeka je tu: Majke potrebne ste prijevremeno rođenim bebama

Više detalja u prilogu Nevene Topić

20.02.2024. 20:08
  • Podijeli:

Za što bolji razvoj i napredak prijevremeno rođenih beba, između ostalog, neophodna je i tečnost koja za ove male borce, i život znači, a koju ne mogu da dobiju od biološke majke. Naravno, govorimo o majčinom mlijeku. U svijetu se ovaj problem rješava bankama mlijeka. Od jula, jedna takva banka počela je da radi i u BiH i to na UKC-u Republike Srpske. Ali trenutni odziv majki donorki je veoma loš. Koliki je značaj banke humanog mlijeka i da li postoje zalihe?

Od 14 majki donora koje su višak svog mlijeka usmjeravale u banku humanog mlijeka sada ih je ostalo samo tri. Među njima je i Nerma Đumišić, majka šestomjesečne bebe.

"Nakon trećeg poroda, u septembru prošle godine s obzirom da smo nekim nesretnim okolnostima ležali na odjelu neonatalogije tad sam se upoznala sa težinom tog odjela i kada mi je predloženo da sve svoje viškove mlijeka mogu da doniram prijevremeno rođenoj djeci jednostavno taj majčinski instinkt se u vama probudi i nemate dvojbi za to. Svi mi znamo koliki je krucijalni značaj majčinog mlijeka za život bebica", smatra Nerma Đumišić, donorka mlijeka.

To najbolje zna majka dvije prijevremeno rođene djevojčice koje su na porođaju imale zajedno manje od 3 kilograma.

"Kada se nađete u situaciji da imate u isto vrijeme dvije bebe i da odlučite kom djetetu ćete da date to je baš teško i u tom momentu treba da prelomite i kažete dobro daćemo ovom drugom djetetu, njemu je više potrebnije. Ne trebaju da se plaše čije je kakvo je, to je prošlo svu proceduru koju treba, majke koje su donirale mlijeko već imaju svoju djecu koju doje kući, bitno da mlijeka ima i da njihovo dijete prima mlijeko", kazala je Jelena Ćetković, ispred udruženja "Mrvice" i majka dvije prijevremeno rođene bebe.

Bez obzira što donirano mlijeko nije od bebine biološke majke, ono je ipak najzdravije, a to pokazuju i mnogobrojna istraživanja.

"Pokazano je da povećava stopu preživljavanja prevremeno rođene djece i da im omogućava i bolji neuromotorni razvoj, smanjuje mogućnost sepse, ubrzava rast probavnog sistema", objašnjava Biljana Suzić, specijalista pedijatar, subspecijalista ishrane.

Majke koje žele da doniraju svoje mlijeko dobijaju sva potrebna upustva i pribor i za svega 15 minuta prikupe mlijeko po koje dolaze zdravstveni radnici. Trenutno je na zalihama banke na UKC-u nepunih 37 litara doniranog mlijeka, što je za današnje potrebe dovoljno.

"Međutim, imamo problem što nam se u zadnje vrijeme nije javilo dovoljno majki donora mlijeka i plašimo se da bi moglo doći do nekog prekida kontinuiteta u snabdijevanju", dodala je Suzićeva.

Zato, apel svim majkama koje imaju višak mlijeka da na jednostavan i lak način iz komfora svog toma pomognu malim šampionima kojima je to prijeko potrebno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()