U toku 2023. od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja oduzeta su 82 automobila

Prisjetimo se Armina Berberovića koji prošle godine u Sarajevu usmrtio dvije djevojke

21.02.2024. 21:35
  • Podijeli:

29 automobila od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja danas su uništena u Zenici.

Ovo je jedna poruka i pokazatelj da represivnim metodama policijske agencije mogu unaprijediti i povećati sigurnost u oblasti bezbijednosti saobraćaja poručili su iz zeničkog MUP-a.

Međutim kao što znamo, divljih vozača ima svugdje, a naročito na sarajevskim ulicama.

Radari, nova ograničenja brzine u Sarajevu su metode sa kojima se policija bori sa povratnicima u činjenju prekršaja, koji uprkos kaznama i dalje čine saobraćajne prekršaje.

Prisjetimo se Armina Berberovića koji prošle godine u Sarajevu usmrtio dvije djevojke. Bio je u alkoholisanom stanju, a zbog ranijih počinjenih prekršaja oduzeta mu je vozačka dozvola.

U toku 2023. godine od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja oduzeta su ukupno 82 motorna vozila.

Sve osobe od kojih su privremeno oduzeta vozila su višestruci povratnici, šta će biti poduzeto u vezi sa privremeno oduzetim vozilima odlučuje isključivo nadležni sud, istakli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

U Zenici danas je uništeno 29 vozila, koja su bila u vlasništvu višestrukih povratnika. Pored toga, 22 vozila idu na prodaju, za šta će biti objavljen javni poziv.

"Očito je da je saobraćajna kultura u naših ljudi je na izuzetno niskom nivou, međutim mi moramo provoditi ovakve aktivnosti i dati poruku svim onim koji ne žele ili neće da poštuju propise kako će okončati njihovi ljubimci", kaže Admir Gazić, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK.

VO: Ove i slične aktivnosti će se nastaviti i u narednom periodu kako bi se zaustavila bahata vožnja.

"Bitno je napomenuti da je u proteklih osam godina uprava policije MUP-a ZDK od nesavjesnih vozača oduzela više od hiljadu putničkih vozila, do sada ih je uništeno 291 vozilo, plus ovaj današnji broj od 29", pojasnio je Samir Valentić, portparol MUP-a ZDK.

Stanje u društvu je slika današnje saobraćajne kulture, ističe Kovačević.

"Društvo se mora braniti od takve počasti. Grupe koje su povratničke i ostalo, uglavnom ne koriste svoje ime, koriste vozila koja su vrlo opasna kao sredstvo i rade to što rade", pojasnio je Ševal Kovačević, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

"Mora se lepeza u krivičnom zakonu stvoriti, za bahatost, višestruki povratak u izvršenje krivičnog djela i prekršaja. Moraju se dići kazne i dvostruko i trostruku pa i peterostruko", kazao je Kovačević.

Zasad nema naznaka da će se kazne pooštriti, dok je saobraćajnih nesreća sve više. Pa tako je nadati se, da će bar ovo uništavanje vozila osvijestiti bahate vozače.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()