Tužilac Idriz Begić ide u zatvor zbog primanja mita

Presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od Begića

15.06.2023. 10:53
  • Podijeli:
zatvor pixabay-63f9dd0e08e43.webp Foto: Pixabay

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Idriza Begića da je u svojstvu tužioca primio novac u jednom predmetu i osudio ga na godinu i po zatvora.

Nakon obnovljenog suđenja i dvije ukinute presude, Begić je proglašen krivim za djelo primanje dara za trgovinu uticajem počinjeno 2016. godine.

Prema presudi, Begić je u svojstvu kantonalnog tužioca u Bihaću zahtijevao novac od Mevludina Hadžića, optuženog za šumsku krađu, uvjeravajući ga da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora i obećavajući da će iskoristiti svoju uticaj kako bi mu bila izrečena uslovna kazna.

Vijeće je zaključilo da je Begić preko posrednika Salkana Džakulića u dva navrata preuzeo 2.800 eura.

"Džakulić mu je 1. novembra 2016. predao 1.000 eura", navela je predsjedavajuća Vijeća Melika Murtezić, dodavši da je Begić kasnije preuzeo još 1.800 eura u obilježenim novčanicama, koje su pronađene kod njega.

Presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od Begića.

Murtezić je kazala da će presuda biti obrazložena u pisanom otpravku.

Kantonalni sud u Sarajevu je prethodno ukinuo dvije presude Općinskog suda u Sarajevu, iz 2020. i 2021. godine, kojima je Begić bio osuđen na tri godine zatvora za ovo djelo.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, piše BIRN.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()