Ginekolog tvrdi da nije uzeo mito: Otac povrijeđene bebe dao 500 maraka?

Beba pala na pod, nakon porođaja

29.09.2023. 16:59
  • Podijeli:
Univerzitetska bolnica Foca foto UNA.jpg Foto: UNA

Načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice “Foča” Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović negirali su krivicu u Okružnom sudu u Banjaluci za primanje mita u iznosu od 500 KM od Danijela Vesića, oca bebe koja je povrijeđena kada je, nakon poroda, medicinskom osoblju ispala na pod u avgustu prošle godine.


Čančar je pred sudijom za prethodno saslušanje Srđanom Forcom kratko izjavio da “nije kriv”, a isto je ponovila i Sokolovićeva. U roku od mjesec dana njima će biti zakazan početak suđenja. U istom predmetu optužen je i otac povrijeđene bebe Danijel Vesić za davanje mita, a on je krivicu negirao 11. septembra.

Republičko javno tužilaštvo RS Čančara i Sokolovićevu tereti tereti da su 18. avgusta u fočanskoj bolnici primili mito u iznosu od 400 KM, odnosno 100 KM. To su učinili da u okviru svojih ovlašćenja, kao službeno, odnosno odgovorno lice izvrše službenu radnju, koju bi morali izvršiti, a u vezi sa medicinskim tretmanom Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka.

Sutradan ujutro Jovana je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. 

Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana, prenosi ATV.

Prema rezultatima istrage Čančar i Sokolović su, nakon što se saznalo za pad bebe, pokušali da vrate novac Vesiću. Čančar je došao u bolesničku sobu njegove supruge, pocijepao 400 KM i novac bacio na krevet ne kojem je Jovana ležala. Vesić mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe.


Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji je zabilježen mobilnim telefonom.

U slučaju pada bebe vodi se odvojena istraga, koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju. Istraga se nalazi u završnoj fazi i njome su obuhvaćeni takođe Vladimir Čančar, zatim pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

 U istrazi je dosada ispitano više svjedoka, rađena su neophodna vještačenja, kao i rekonstrukcija događaja u operacionoj sali UB Foča.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()