Crna Gora izglasala Rezoluciju o Jasenovcu

Još je ranije najavljena žestoka reakcija Hrvatske

28.06.2024. 19:54
  • Podijeli:
skupština crne gore, crnogorska skupština, parlament - 30 okt 2023 - foto reuters-656502bbc5331.webp Foto: Reuters

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dachauu i Mauthausenu.

Za usvajanje rezolucije glasao je 41 zastupnik za, jedan protiv. Nije bilo suzdržanih.

Poslanici opozicije i poslanik PES Miodrag Laković nisu prisustvovali glasanju.

Miodrag Laković (PES) kazao je nakon Živkovićeve kako može da pogleda u oči sve poslanike.

"Rekao sam na Klubu poslanika rekao da mislim da nije vrijeme da pričamo o rezoluciji. Predložio sam da je ostavimo i da pričamo o njoj 2025, jer ona ima simbolički značaj kad je u pitanju Jasenovac, i da vidimo da do tog perioda donesemo dokument koji neće praviti komplikacije. Mislim da ovo nije trenutak za rezoluciju i neću glasati za nju", istakao je on.

U Jasenovcu se desio genocid, poručio je Danijel Živković (DPS)

"Ovdje niko ne spori šta se desilo u Jasenovcu. Ali, jasno je svima šta se ovdje danas dešava, a naročito Evropi sad. Zašto Miodrag Laković ne ustane i ne kaže šta je govorio na sjednici Kluba poslanika PES. Ustanite Lakoviću i glasno kažite šta ste rekli o ovoj rezoluciji", naglasio je on.

Današnja rezolucija usvaja se isključivo da bi Mandić ostao na poziciji predsjednika Skupštine, dodao je.

"Vi ste Vučiću lično obećali da ćete izaći iz Vlade ako rezolucija ne bude usvojena", poručio je on Mandiću.

Filip Adžić (URA) kazao je kako rezolucija utiče negativno na evropski put i koči ga.

"Štetimo nacionalnim interesima, tek ćemo vidjeti koliko će nas ovo koštati. Da li ćemo morati da se odreknemo dijela teritorije, ili nečega što je u našem vlasništvu vidjet ćemo. Ali garantujem da će neka kompenzacija morati da ide nakon ove rezolucije", dodao je.

Adrian Vuksanović (HGI) rekao je kako u rezoluciji nije naznačen doprinos četničkih jedinica onome što se dogodilo u Jasenovcu.

"Ne zaboravite da je Uroš Drenović potpisao ugovor sa NDH i bio kooperativan i servilan. Nema u ovoj rezoluciji ničega ni o Kozari, gdje su u zločinima učestvovali četnici koji su predali Srbe ustašama, nakon čega su oni završili u Jasenovcu", rekao je on.

Još je ranije najavljena žestoka reakcija Hrvatske ako se rezolucija usvoji.

Naime, Hrvatska je jučer zaprijetila da bi usvajanje rezolucije u Jasenovcu zasigurno usporilo EU integracije Crne Gore te da ne bi dobro utjecalo na dosadašnje dobrosusjedske odnose dvije države.

Navodno se razmišlja i o povlačenju hrvatskog ambasadora iz Crne Gore.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()