Advokati ogorčeni, od avgusta moguć štrajk

Nova kriza u pravosuđu

28.06.2024. 17:41
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_pixsell-6564a49f5b327.webp Foto: Pixsell

Advokatske komore Federacije i Republike Srpske uputile su dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.

Dopisom su upozorili i da će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti, ako se do avgusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti.

Komore su ovaj dopis poslale i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te ministarstvima finansija i pravde BiH, jer advokatima, zbog neusvajanja državnog budžeta, nisu isplaćene naknade već pola godine.

"Predlažemo da se pred Sudom BiH u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti u narednom periodu zakazuje najviše jedno ročište mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva ročišta mjesečno. Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, skupštine advokatskih komora će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti", navode u dopisu.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, izjavio je za Detektor da je ovo prvi put da se na ovaj način obraćaju državnom sudu. Dodao je da još nisu dobili odgovor ni od jedne institucije kojoj su se obratili.

"Sačekaćemo u svakom slučaju odgovore. Ako odgovora ne bude bilo, s 1. avgustom mi bismo obustavili rad u toj vrsti predmeta", kazao je Mrša.

Predsjednik Advokatske komore Federacije Bekir Gavrankapetanović pojasnio je da skupštine određuju da li će biti štrajk, te da se neće moći voditi "teški" postupci pred Sudom BiH, gdje je obavezna odbrana, ukoliko advokati odluče da ne rade.

"Mi očekujemo da iskažu malo poštovanja prema advokatskoj djelatnosti jer i advokati su ljudi koji trebaju da zarade, da li je njima plata uskraćena", poručio je Gavrankapetanović, prenosi Fena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()