Kralj predao krunu: Alkaraz skinuo Đokovića sa trona

Karlitos do podviga došao tako što je na pleća bacio šampiona Noleta, koji na Centralnom terenu nije izgubio više od 10 godina

16.07.2023. 19:52
  • Podijeli:
Karlos Alkaraz_Alastair Grant AP Tanjug-64b43050d3637.webp Foto: Alastair Grant / AP / Tanjug

Prvi reket svijeta Karlos Alkaraz po prvi put je osvojio najprestižniji turnir na svijetu, Vimbldon.

Španski teniser na taj način je uzeo drugu grend slem krunu u karijeri, te zaržao ATP tron.

Do podviga je došao tako što je na pleća bacio šampiona Novaka Đokovića, koji na Centralnom terenu nije izgubio više od 10 godina.

Srbin je bio na odličnom putu da nestvarnu tradiciju nastavi pošto je autoritativno poveo 1:0.

Imao je i set loptu za 2:0. Pa ipak, nije uspio da ju iskoristio te je na koncu, nakon velike borbe, izgubio.

Poslije skoro pet sati epskog tenisa, semafor je pokazivao 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4.

Osvajač 23 grend slema u boj je ušao traljavo, kao da mu je trebalo nekoliko poena da dostigne "radnu" temperaturu, "osjeti" teren i "namjesti" ruku.

I dok je ta adaptacija trajala, "desila" se brejk lopta, već u svom prvom servis gemu. 

Neugodna situacija natjerala je srpskog asa da se hitno "probudi" i da na mišiće povede 1:0.

Propuštena prilika mnogo je zaboljela mladića iz Mursije, koji u naredna četiri gema nije znao šta ga je snašlo. Opet se ponovio Pariz, kada mu je šampion "ušao pod kožu".

Šta god da je Karlitos pokušao, Nole je imao odgovor. Uslijedio brejk, njegova potvrda, pa još jedan oduzet servis i nova ovjera. Tako je semafor za kratko vrijeme pokazivao 5:0.

Španac je imao sreće da izbjegne "krompirić", ali ekspresan poraz u prvom setu nije.  

Brutalna lekcija iz prve dionice primorala je Alkaraza da dramatično podigne nivo igre.

S druge strane, Đoković je napravio korak unazad, kako zbog boljeg izdanja rivala, tako i zbog sve jačeg vjetra.

Obojica su se povremeno mučila, ali Srbin je više ispaštao, pogotovo u gemovima na svoj servis.

Kada vam je procenat prvog servisa ispod 50 odsto, problemi su garantovani. A Novak ih je imao.

Odmah je izgubio prednost početnog udarca, tek četvrti put na turniru, i našao se u zaostatku 0:2.

Uspio je instantno da vrati brejk i to burno proslavi, ali se do kraja seta opet mučio. Već na 1:2 je spasavao brejk loptu, dobivši rekordnu razmjenu od 29 udaraca.

Karlitos je i dalje prijetio, međutim, Nole je nekako "dogurao" do taj-brejka. I otvorio ga sjajno, mini-brejkom i sa dva sjajna servisa za 3:0.

Onda je pokušao jednu riskantnu skraćenu loptu, promašio i našao se u velikoj nevolji.

Momentum je tada prešao na stranu rivala koji je poveo 5:4. Sudija Fergus Marfi tada je javno opomenulo Đokovića zbog prekoračenja vremena prilikom servisa, potpuno ga izbacivši iz takta.

Smogao je Srbin snage da uzme dva poena na svoj servis. Reklo bi se, iz inata. No, na svojoj set lopti je čist udarac poslao u mrežu. Nedugo zatim isto je učinio i na Alkarazovoj set lopti, za 1:1 nakon 86 minuta igre u maratonskoj, drugoj dionici.

Nije to bilo samo izjednačenje, već potpuna promjena psihe igrača, ali i ambijenta na tribinama. Na Srbinovoj set lopti odzvanjalo je "Nole, Nole, Nole"... Ubrzo zatim Centralnim terenom se orilo "Karlos, Karlos, Karlos"...

Novak je bio prenervozan, imao je šda da kaže i arbitru, a to se odrazilo i na njegovu igru.

Vrlo lako je dozvolio Špancu da povede 2:0, teškom mukom se izborio da smanji na 1:2, izborio se za dvije brejk lopte, obje je imao na drugi servis... No, uzalud.

Na 1:3 odigran je gem o kojem će se još dugo, dugo pričati. U njemu smo vidjeli sve što tenis može da nam ponudi. A kako i ne bismo kada je trajao više od 26 minuta.

Sjajni potezi, duge razmjene, preokreti... Sve to je stalo u nezapamćeni maraton u kojem je Srbin promijenio taktiku i preuzeo inicijativu. Želio je on da se za sve pita i često mu je to polazilo za rukom

No, i Španac je igrao sjajno, briljantno, znalački se branio kad je trebalo, napadao kad je imao priliku i na kraju dočekao šansu da drugim brejkom povede 4:1.

Bio je to početak kraja seta. Karlitos je u šestoj igri lako poveo 5:1 nakon čega je Nole eksperimentisao, trenirao servis-volej, u čemu se baš i nije proslavio te je Španac lako poveo sa 2:1.

Uslijedio je Novak odlazak u toalet i pokušaj prijeko potrebnog reseta. No, čini se da nije "upalio". Imao je favorit 0:30 na servis autsajdera, ali ni tu šansu nije iskoristio.

Malo toga je štimalo u Srbinovoj igri u tim trenucima. O kakvoj nemoći se radilo, pokazuje i detalj iz drugog gema kada je na 0:15 prekinuo poen i zatražio čelendž jer je bio siguran da je lopta nakon Karlosovog udarca bila vani. Međutim, nije.

Španac je u tim trenucima igrao u šampionskom modu, zaprijetio, stekao dvije brejk lopte, ali je Srbin uspio da se izdigne iz nevolje i izjednači na 1:1.

Sličan scenario gledali smo i u naredna dva gema, ali ne i u onom koji je potom uslijedio.

Na bljeskove, Đoković je ličio na onog tenisera iz prvog seta, osvajača 23 pehara na najvećim smotrama. Upijao je bombe, vraćao servise, bio u igri, prijetio.

Stekao je prvu brejk loptu. Nije ju iskoristio. Izborio se za drugu. I bio na dobrom putu da "poentira" kada je sudija uzbiknuo aut. Karlitos je tražio čelendž, lopta je bila dobra, a Španac u ponovljenom poenu lako došao do izjednačenja.

Pa ipak, treća je bila sreća. Novak je ostao pribran, odigrao dobar ritern, ostao u uigri i napravio veliki brejk. Zatim je poslao pusu publici, a Alkaraz tako jako šutnu torbu sa svojom opremom, da je umalo oborio stolicu.  

Momentum se u tim trenucima preokrenuo. Novak je preuzeo kontrolu i za sve se pitao, držao je svoj servis, napravio još jedan brejk i zakazao peti set ovog epskog finala.

Počelo je Novakovim servisom i mini-probleom, brejk loptom za Karlosa. No, kao u prvoj i četvrtoj dionici, koje je osvajao, Đoković se izvukao iz nevolje i poveo.

Na krilima tog samopouzdanja Nole je zaprijetio u drugoj igri, izborio se za brejk šansu i - prokockao ju - 1:1. I onda opet, brejk lopta - samo, ovog puta je Španac uzeo ponuđeno, za erupciju oduševljenja na tribinama i lomljenje reketa u Đokovićevoj režiji.

Do kraja je Karlitos održavao svoj servis. Srbin jeste bio blizu, imao je polušanse, međutim, nije uspio da ih iskoristi. Alkaraz je na kraju, zasluženo, uzeo trofej.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()