Evociranje uspomena: Zlatni olimpijci na okupu u Banjaluci

Plavi su istoriju ispisali pobjedama nad Japanom, SAD-om, Mađarskom, Njemačkom, Rumunijom i na kraju Čehoslovačkom

01.06.2023. 21:11
  • Podijeli:
Zlatni momci RK Borac 2_RK Borac-6478e27eb6fd1.webp Foto: RK Borac

Osvajači zlatne olimpijske medalje iz Minhena 1972. godine nastavili su lijepu tradiciju obilježavanja jedinstvenog podviga.

Ovog puta okupili su se u Banjaluci, gradu rukometa, koji je iznjedrio mnoge asove.

Uostalom, i prije 51 godinu Borac je imao četiri aduta na putu do Olimpa.

Dobrivoje Selec, nažalost, više nije sa nama. Ali jesu Abas Arslanagić, Nebojša Popović i Milorad Karalić, koji su zajedno sa Hrvojem Horvatom i Zdravkom Miljakom evocirali uspomene.

Ovo društvo probranih šampiona od sutra će biti pojačano Zoranom Živkovićem i Milanom Lazarevićem.

Rukometne legende su se prisjetile utakmica koje su odigrali u "Boriku", a posebno je emotivno bilo vidjeti ih ponovo na parketu.

Tadašnji Plavi istoriju su ispisali pobjedama nad Japanom, SAD-om, Mađarskom, Njemačkom, Rumunijom i na kraju Čehoslovačkom.

Mnogi od zlatnih rukometaša su u prethodnim godinama posjećivali grad na Vrbasu, neki od njih tu i žive, ali dugo nismo vidjeli Popovića.

Čuveni doktor danas živi u Kataru i, kako kaže, krajiška ljepotica mu se promijenila.

"Nisam prepoznao, sve je drugačije. Pozorište i neke institucije su ostali isti, tog zelenila i dalje ima. Banjaluka je uvijek bila progresivan, grad inovacija. Danas sam posjetio medicinski centar i mogu da kažem da je pravi, evropski, moderan klinički centar sa svim neophodnim uslovima. Uvijek nastojim da gledam ono šta je pozitivno. Jako mi je drago što smo danas u "Boriku" nakon 30 godina. Tu smo igrali, uživali, ova dvorana je pravljena za rukomet. Banjaluka ima rukometnu tradiciju, ima šta da se vidi, dobio sam mnogo slika iz "Borika" u dalekom Kataru", otkrio je Popović.

Šampionski pehar u Minhenu, uz Arslanagića, Popovića, Karalića, Seleca, Horvata, Lazarevića i Živkovića, podigli su i Čedomir Bugarski, Petar Fajfrić , Đorđe Lavrnić, Zdravko Miljak, Slobodan Mišković, Branislav Pokrajac, , Miroslav Pribanić, Albin Vidović, Zdenko Zorko. Savezni selektor bio je Ivan Snoj, a trener Vlado Štencl.

Posjeta velikana rukometne igre Banjaluci biće nastavljena i u danima koji slijede.

Ispred domaćina, Rukometnog kluba Borac, zlatne olimpijce su dočekali predsjednik Igor Jovanović, direktor Vladimir Branković i generalni sekretar Damir Hasanović.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()