Statistika koja mnogo govori: Jokić nikad nije slavio u play-offu protiv elitnih ekipa

Skor 0-5

20.05.2024. 09:39
  • Podijeli:
nikola jokić, 20 maj 2024 - foto AP Photo David Zalubowski Tanjug-664aca3f8c536.webp Foto: AP Photo/David Zalubowski/Tanjug

"Statistika je kao bikini: Otkriva sve, a ne pokazuje ništa", novinarska je floskula koju je davno rekao komentator Zvonko Mihajlovski. A jedan statistički podatak najbolje ilustruje NBA karijeru i "legacy" Nikole Jokića.

Jokić, trostruki MVP lige, se smatra jednim od najboljih košarkaša današnjice, a mnogi idu toliko daleko da ga stavljaju u rang onih najvećih.

No, samo jedna titula NBA prvaka lige mu ne ide u prilog tome, ali ni jedan znakovit statistički podatak koji je dodatno "učvršćen" sinoć.

Naime, Jokić tokom svoje NBA karijere nikada nije slavio u seriji play-offa protiv elitnih ekipa, odnosno onih koje su u sezoni ostvarile 50 ili više pobjeda.
Jokić je tokom karijere u play-offu igrao 14 serija i dobio je njih devet. Od tih devet serija jednom je Denver izbacio ekipu koja je bila 2. nositelj, te jednu koja je bila 4. nositelj.

Dva puta je slavio protiv 6. nositelja, tri protiv 7. nositelja, a dva puta protiv 8. nositelja.

Na putu do titule prvaka prošle sezone Denver je izbacio Minnesotu (8.), Phoenix (4.), LA Lakerse (7.) i Miami (8.).

Posebno zanimljivo je da je Jokić svaki put u play-offu s Denverom ispadao od ekipa koje su imale 50 ili više pobjeda u sezoni.
Redom su ih izbacivali Portland (53-29), LA Lakersi (52-19), Phoenix (51-21), Golden State (53-19), te sinoć Minnesota (56-26).
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()