Portugal u sudijskoj nadoknadi do pobjede protiv Češke, rekord Ronalda

"Evropski Brazilci" stigli do punog plijena u svojoj prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu

18.06.2024. 22:53
  • Podijeli:
portugal slavlje ceska reuters-6671f4d781e64.webp Foto: Reuters

Nogometna reprezentacija Portugala pobijedila je Češku rezultatom 2:1 u 1. kolu grupe F Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Portugal je imao inicijativu većim dijelom utakmice, ali teško je stvarao šanse, da bi do preokreta stigao u sudijskoj nadoknadi.

S druge strane, Češka je odigrala disciplinovano i čvrsto, te se pokazala kao tvrd orah za jednog od glavnih favorita turnira, ali je ostala bez bodova.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli ozbiljnije šanse, a najbolju je propustio Ronaldo u 45. minuti kada je Stanek odbranio njegov udarac.

Portugal je pritiskao i u nastavku, ali Češka je povela u 62. minuti. Provod je sjajno pogodio nakon dodavanja Coufala i šokirao Portugalce za 1:0.

Ipak, samo sedam minuta kasnije Portugal je poravnao. Nakon ubacivanja Vitinhe, lopta je došla do Nuna Mendesa na lijevu stranu koji je šutirao, a golman Češke je odbio loptu od Hranča, koji je nesretno zatresao vlastitu mrežu.

U 88. minuti Portugal je postigao drugi gol preko Jote, ali pogodak je poništen nakon što je Ronaldo prethodno bio u ofsajdu.

I kada se činilo da će ostati 1:1, rezervista Conceicao samo što je ušao u igru pogodio je u 92. minuti za veliku pobjedu Portugala 2:1.

Portugal će u narednom kolu igrati protiv Turske, dok Čehe očekuje duel sa Gruzijcima.

Vrijedi spomenuti da je u ovom susretu ispisana historija Evropskih prvenstava, jer je Pepe postao najstariji igrač koji je ikad nastupio na Euru.

Pepe trenutno ima 41 godinu i 113 dana te je pretekao Mađara Gabora Kiralyja koji je u trenutku nastupa imao 40 godina i 86 dana.

Također i Cristiano Ronaldo je večerašnjim nastupom posto apsolutni rekorder i prvi igračl sa šest nastupa na smotri najboljih evropskih selekcija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()