Lopte za EURO 2024 imat će ugrađen čip, evo kako će pomagati sudijama

Turnir se igra od 14. juna do 14. jula u Njemačkoj

04.12.2023. 22:30
  • Podijeli:
lopta euro profimedia-65549c42490d0.webp Foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo u fudbalu bit će održano od 14. juna do 14. jula 2024. godine u Njemačkoj.

Obavoljen je žrijeb grupa, a kao što je poznato ukoliko se plasira na EURO, fudbalska A reprezentacija BiH igrat će u grupi E zajedno sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

UEFA želi da turnir bude besprijekoran, a tome svjedoči i podatak da će se u Njemačkoj igrati sa loptom koja je pravo tehnološko čudo. Fussballliebe (ljubav prema fudbalu) je naziv zvanične lopte za mečeve EP-a.

Mikročip ugrađen u lopte pomoći će u odlučivanju jesu li igrači igrali rukom prije gola i jesu li se nalazili u ofsajdu.

Adidas i UEFA prvi put će na evropskim prvenstvima koristiti Connected Ball Technology, što pruža neviđen uvid u svaki element kretanja lopte i doprinosi prcocesu donošenja odluka uz pomoć VAR-a.

Sve bi trebalo funkcionisati tako da će mikročip u lopti raditi u kombinaciji s tehnologijom koja će pratiti udove igrača, a onda stvarati 3D prikaz koji će VAR-u stvoriti sliku i naznačiti točno mjesto kontakta lopte i tijela igrača.

Radi li se o ruci, konačnu odluku donijet će sudija koji će odlučiti je li bilo namjere igranja rukom ili ne. Na sličan način preciznije će se moći odrediti položaj igrača u situacijama kod ofsajda. Lopta će zabilježiti tačan trenutak dodira igračevog tijela kod njenog upućivanja prema naprijed, a onda će lakše biti i odrediti pozicije drugih igrača u polju u dvojbenom trenutku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()