Zelenski: S Orbanom sam pričao o najosnovnijim pitanjima

Sastanak u Kijevu

02.07.2024. 20:09
  • Podijeli:
zelenski orban reuters-66841096932cc.webp Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o "najosnovnijim pitanjima" bilateralnih odnosa, uključujući trgovinu, prekograničnu saradnju, infrastrukturu i energetiku.

"Razgovarali smo i o humanitarnoj sferi - o svemu što se tiče života naših ljudi u Ukrajini i Mađarskoj", objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je rekao da bi ovaj dijalog mogao postati "osnova za novi bilateralni dokument" između dvije države, koji će regulisati sav obim odnosa.

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u utorak u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovo je prva Orbanova posjeta Kijevu od početka rata u Ukrajini, nakon kratkog razgovora dvojice lidera na marginama samita EU u Briselu.

Orban je pozvao Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre u cilju pokretanja mirovnih pregovora s Rusijom.

"Cijenimo mirovne inicijative predsjednika Zelenskog i zamolili smo ga da razmotri prekid vatre prije početka pregovora", rekao je.

Mađarski lider je istakao da je "mir važan za sve zemlje" u Evropi, obećavajući doprinos njegove zemlje rješavanju ukrajinskog sukoba tokom predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

"Želimo da unaprijedimo odnose između naših zemalja, želimo da potpišemo sporazum o saradnji s Ukrajinom, sličan sporazumima koje imamo s drugim susjedima Mađarske", rekao je Orban.

Naglasio je da će Mađarska nastaviti pružati pomoć ukrajinskim izbjeglicama, da je spremna doprinijeti modernizaciji ukrajinske ekonomije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()