U Moskvi izmjereno rekordnih 32,7 stepeni, građani zamoljeni da ograniče kretanje

Visoke temperature

04.07.2024. 22:56
  • Podijeli:
Moskva_PIXABAY-63a5782cba562.webp Foto: Pixabay

Rusi su se u četvrtak suočili sa nekim od najtoplijih vremena viđenih u više od jednog stoljeća, a Moskva je oborila rekord iz 1917. godine, dok su neki drugi gradovi dostizali temperature iznad 35 stepeni Celzijusa.
U Moskvi, gdje temperature mogu pasti i do minus 40 stepeni Celzijusa tokom zime, živa se 3. jula podigla na 32,7 stepeni Celzijusa što je oborilo rekord iz 1917. godine za taj dan za pola stepena, saopćio je meteorološki centar FOBOS.

Rekordi su oboreni od ruske pacifičke obale i divljine Sibira do evropskih dijelova Rusije, saopštio je FOBOS.

Vruće vrijeme izazvalo je veliku potražnju za klima-uređajima i ventilatorima, dok su Moskovljani jeli rekordne količine sladoleda i hladnih napitaka. Voda se dijelila putnicima u metrou i mnogim vozovima.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin pozvao je stanovnike moskovske metropole, koja ima više od 20 miliona stanovnika, da preduzmu mjere opreza i izbjegavaju izlazak napolje u najtoplije doba dana.

"Tokom dana temperatura zraka će premašiti klimatsku normu i ponovo porasti iznad 30 stepeni", rekao je Sobjanin.

On je dodao da se za petak predviđaju grmljavina i da postoji mogućnost grada.

Na fotografijama koje su snimljene danas može se vidjeti kako cisterne posipaju vodu po asfaltu kako bi se rashladio.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()