Italijani pisali o Lovrenu i Brozoviću: Hrvatska verzija nacističkog 'Sieg Heil'

Dvojac iz "Vatrenih" na udaru kritika iz cijelog svijeta

22.12.2022. 08:28
  • Podijeli:
lovren_brozovic - facebook - screenshot-63a0498e62c56.webp Foto: Facebook/Screenshot

Brojni italijanski mediji pišu o hrvatskim reprezentativcima Dejanu Lovrenu i Marcelu Brozoviću, koji su snimljeni kako pjevaju Thompsonovu pjesmu i viču "za dom spremni".

Ugledni italijanski list Gazzetta dello Sport prozvao je zvijezdu Intera Brozovića zbog uzvikivanja ustaškog pokliča, koji su uporedili s nacističkim "Sieg Heil".

SportMediaset u tekstu "Hrvatska: Brozović i Lovren kod kuće slavili uz profašističke pjesme" piše: "Pretjerano slavlje, svakako neprimjereno, sigurno za stigmatizaciju. Dejan Lovren (bivši defanzivac Liverpoola, a sad Zenita) i Interov veznjak Marcelo Brozović izazvali su oluju.

U videu koji je postao viralan u Hrvatskoj, dvojica igrača snimljena su u klubu dok su tokom proslave osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu uzvikivali 'za dom' spremni'.

To je krilatica koju je pratio pokret ruke koji su tijekom Drugog svjetskog rata koristile hrvatske ustaše, koje tradicionalno nalaze prostor u nacionalističkim i fašističkim krugovima u Hrvatskoj. Pogrdne riječi početak su Thompsonove pjesme, pjevača kojeg se u domovini smatra neonacistom, prenosi Index.hr.

Među ostalim, već tokom završenog Svjetskog prvenstva slavlje hrvatskih igrača izazvalo je kontroverze. Nakon pobjede nad Brazilom u četvrtfinalu, igrači selektora Dalića snimljeni su kako pjevaju stihove još jedne Thompsonove pjesme, u kojoj se spominje Herceg-Bosna.

To je hrvatska državna tvorevina koja je postojala od 1991. do 1994. godine tokom rata na Balkanu i koju je Međunarodni kazneni sud u Haagu priznao kao zločinački projekt."

TuttoMercatoWeb navodi kako je "Hrvatska među onima koji satima i danima slave uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Kataru", dodajući: "Nastavljaju se kontroverze oko hrvatskog tona proslave. Internetom kruži video na kojem Lovren i Brozović uzvikuju 'za dom spremni' uz pozdrav hrvatskih fašističkih trupa, poznatih kao ustaše, iz Drugog svjetskog rata. To je hrvatska verzija nacističkog 'Sieg Heil'.

Calcio Finanza ima isti tekst kao TuttoMercatoWeb, u kojem još navode: "Uzvik se povezuje sa svijetom nogometa i ponekad ga koriste nacionalistički navijači u Hrvatskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()