Trka za EURO 2032: Fudbalski savezi Turske i Italije najavili zajedničku kandidaturu

U saopćenju se navodi da su se zajedničke organizacije prvenstava pokazale veoma uspješnim na evropskim šampionatima 2008, 2012. i 2020. godine

28.07.2023. 15:30
  • Podijeli:
uefa-64ad3f8fca658.webp Foto: Uefa

Fudbalski savezi Turske i Italije najavili su da će predati kandidaturu za zajedničko domaćinstvo Evropskog prvenstva (EURO) koje će se održati 2032. godine, javlja Anadolija.

"Nakon sastanaka i dogovora, turski i italijanski savezi odlučili su podnijeti zajedničku kandidaturu UEFA-i da zajedno organiziraju EURO 2032",  navodi se u saopćenju na internet stranici Fudbalskog saveza Turske (TFF).

U saopćenju se navodi da su se zajedničke organizacije prvenstava pokazale veoma uspješnim na evropskim šampionatima 2008, 2012. i 2020. godine.

"Studije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2026. godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi pokazale su da više navijača ulazi u interakciju i da je sve efikasnije u organizaciji ako se turniri ove veličine organizuju zajedno. Ukoliko UEFA prihvati kandidaturu Turske i Italije, gradovi domaćini i stadioni će biti određeni među onima koje su dva saveza prethodno prijavila UEFA-i i turnir bi se održavao ravnomjerno u dvije zemlje. Konačna odluka o izboru gradova i stadiona domaćina bit će donesena nakon budućih razmatranja",  navode iz TFF-a.

Predsjednik TFF-a Mehmet Buyukeksi rekao je da je odluka o zajedničkoj kandidaturi za EURO 2032 važna i za turski i za evropski fudbal.

"Naše partnerstvo sa Fudbalskim savezom Italije odražava vrijednosti prijateljstva i saradnje u evropskom fudbalu. Vjerujem da će ojačati postojeću saradnju između dvije mediteranske zemlje, koje su dio slične kulture i duboko ukorijenjene historije, te izgraditi važan most za budućnost našeg fudbala",  rekao je Buyukeksi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()