Želite smanjiti salo na stomaku? Izbjegavajte ovu hranu

Za vlastiti boljitak

07.12.2023. 19:32
  • Podijeli:
dijeta stomak figura iizgled pixaba-1669143593767.webp Foto: Pixabay

Salo na stomaku i nadutost su uobičajeni problemi s kojima se mnogi pojedinci trude riješiti radi vlastitog boljitka.

Salo na trbuhu, često povezano s faktorima načina života i ishranom, može predstavljati rizik za cjelokupno zdravlje, uključujući kardiovaskularne probleme i metaboličke poremećaje. Nadutost, koju karakterizira osjećaj punoće i nelagode u trbuhu, može se pogoršati određenim namirnicama prepunom aditiva. Neke prerađene namirnice sadrže aditive koji doprinose zadržavanju vode i probavnim problemima, pogoršavajući nadimanje.

Lisa Richards, nutricionistica iz The Candida Diet, otkrila je dvije vrste namirnica koje bi trebali izbjegavati jer mogu pogoršati masnoću na stomaku i nadimanje zbog svojih aditiva.

Čips

Čips koji sadrži mononatrijum glutamat (MSG) može doprineti nadimanju i može imati negativne efekte na masnoću na stomaku. MSG je pojačivač okusa koji se obično koristi u prerađenoj hrani, uključujući mnoge vrste čipsa. Neki pojedinci mogu biti osjetljivi na MSG, što ima za rezultat nadimanje i zadržavanje vode. Prekomjeran sadržaj natrijuma u MSG-u može dovesti do povećanog zadržavanja tekućine, pogoršavajući osjećaj nadutosti.

"MSG, pojačivač okusa, povezan je s potencijalnim poremećajima u regulaciji apetita, što može doprinijeti povećanom unosu hrane. Visok sadržaj natrijuma u takvim čipsovima može dovesti do privremenog zadržavanja vode, uzrokujući nadimanje i obmanjujuće fluktuacije težine. Vještački aditivi u prerađenim grickalicama često nedostaje nutritivna vrijednost, promičući prekomjernu potrošnju praznih kalorija i ometajući napore za mršavljenje", navodi.

Nanavati je dodao da neki ljudi mogu imati osjetljivost na MSG i osjetiti simptome kao što su nadimanje i glavobolje nakon što ga konzumiraju.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze (HFCS) je zaslađivač koji se široko koristi u mnogim prerađenim namirnicama i pićima, a njegova konzumacija je povezana s nadimanjem i povećanjem masnoće na trbuhu. HFCS je visoko koncentrirani oblik fruktoze, koja, kada se konzumira u prekomjernoj količini, može dovesti do metaboličkih poremećaja i doprinijeti abdominalnoj masnoći.

"HFCS, visoko prerađeni šećer, često se koristi u prerađenoj hrani i pićima i povezan je s rezistencijom na inzulin, debljanjem i salo na stomaku", dodaje.

Kako se HFCS obično nalazi u slatkim pićima, grickalicama i raznim prerađenim namirnicama, smanjenje njegovog unosa i odabir alternativa sa nižim sadržajem šećera može biti mudar izbor za one koji žele da kontrolišu nadutost i promovišu zdraviji sastav tijela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()