Bh. pustolov naveo zašto biste trebali posjetiti grad meda i mlijeka na prelijepoj Uni

Sve ljepote BiH

01.07.2024. 08:26
  • Podijeli:
cazin screenshot-6682457593d1c.webp Foto: Screenshot

Bh. pustolov Robert Dacešin je u novom videu naveo razloge zbog kojih biste trebali posjetiti Cazin, kojeg mnogi nazivaju gradom meda i mlijeka.

"Smješten u neposrednoj blizini Bihaća na prelijepoj rijeci Uni i sa svojih 60.000 stanovnika, Cazin je grad koji bez dileme predstavlja biser ovog dijela naše zemlje. Počev od činjenice da se ovdje nalazi prekrasna tvrđava Ostrožac, stari spomenici od kulturnog značaja, kao i bogata gastronomska ponuda, ovaj grad nekako spaja sve u jednom", naveo je.

Plodno zemljište i organski uzgoj omogućuju proizvodnju prehrambenih proizvoda vrhunske kvalitete. Proizvodnja oko 13 miliona litara mlijeka godišnje (najveći proizvođač mlijeka u FBiH), 2.000 hektara kestenove šume i činjenica da se kestenov med Cazinske krajine nalazi na listi Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo (WIPO) predstavljaju odlične preduslove za dalje investiranje.

Područje Cazina bilo je naseljeno još u prethistorijskom dobu. Na lokalitetima Stijena, Selište, Gradina i Čungar pronađeni su ostaci kostiju, kamena, gline i bakra koji potječu iz prahistorije.

Naravno, ne biste trebali zaboraviti posjetiti tvrđavu Ostrožac. Bila je u posjedu knezova Babonić, a u osmanskom periodu vladala je begovska porodica Beširević. Nakon toga ju je kupila supruga viteza Lothara von Berksa. Ovo prelijepo zdanje je danas, nažalost, prepušteno vremenu i malim ustanovama kulture. Od osmog novembra 2013. se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()