Porasle cijena nafte u junu

Svjetska ekonomija

01.07.2024. 07:43
  • Podijeli:
nafta-reuters.jpg

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice ostale gotovo nepromijenjene, no u cijelom junu porasle su oko 6 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice ostala gotovo nepromijenjena, na 85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 81,54 dolara.

No, zahvaljujući rastu u prethodne dvije sedmice, u cijelom junu cijene su nafte porasle oko 6 posto.

Prošle su sedmice cijene oscilirale ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju.

Tržišta je u srijedu iznenadio izvještaj o rastu zaliha u SAD na samom početku ljetne sezone putovanja.

Zalihe nafte porasle su prethodne sedmice za 3,6 miliona barela, a porasle su i zalihe benzina, za 2,7 miliona barela, izvijestilo je ministarstvo energetike.

Analitičari očekivali pad zaliha

Analitičari su očekivali pad zaliha nafte i benzina.

"Stvarne brojke razočarale su one koji špekuliraju s rastom cijena, očekujući kontinuirano zatezanje (tržišta) zbog sezonske potražnje", rekao je analitičar John Evans iz PVM Oila.

S druge strane, podršku cijenama pružile su pojačane geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i moguće širenje sukoba između palestinskog Hamasa i izraelskih oružanih snaga na Libanon.

Potencijalno širenje sukoba moglo bi utjecati na opskrbu naftom s Bliskog istoka, kaže Ashley Kelty iz banke Panmure Gordon.

U fokusu ulagača bili su prošle sedmice i podaci o inflaciji u SAD, koja je u maju bila nešto niža nego mjesec dana prije.

No, to nije osjetnije utjecalo na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Čelnici Feda već duže vrijeme poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih nivoa od oko 2 posto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, špekulira da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od septembra.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine - na londonskom tržištu gotovo 11, a na američkom tržištu oko 12 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()