Šefovi supermarketa u Mjanmaru uhapšeni zbog visokih cijena riže

Vladajuća hunta se bori da stabilizira posrnulu ekonomiju

01.07.2024. 08:12
  • Podijeli:
mijanmar reuters-668241ce8b449.webp Foto: Reuters

Četiri direktora lanaca supermarketa u Mjanmaru, među kojima i japanski državljanin, uhapšeni su zbog prodaje riže po prenapuhanim cijenama, objavili su državni mediji, dok se vladajuća hunta ratom razorene zemlje bori da stabilizira posrnulu ekonomiju.

Vlasti su priopćile da su uhapsile 11 osoba, uključujući trgovce rižom i dužnosnike iz tvornica riže, optužujući ih za napuhavanje cijena za 31 do 70 posto od propisanih nivoa, prema novinama Global New Light of Myanmar. U Tokiju, glavni sekretar kabineta japanske vlade Yoshimasa Hayashi rekao je novinarima da japanskog državljanina ispituje policija u trgovačkoj prijestolnici Mjanmara Yangonu.

"Japanska vlada namjerava nastaviti s poduzimanjem odgovarajućih koraka, uključujući održavanje kontakta s kompanijom za koju japanski državljanin radi i pružanje potrebne podrške, istovremeno pozivajući lokalne vlasti na njegovo prijevremeno puštanje na slobodu", rekao je, prenosi Hina

Mjanmarske novine kojima upravlja hunta objavile su da je među uhapšenima i direktor lanca supermarketa Aeon Orange, zajedničkog poduhvata japanskog Aeon Co i Creation Myanmar sa sjedištem u Yangonu. Glasnogovornik hunte nije odgovorio na novinarski poziv za komentarom.

Osiromašena zemlja jugoistočne Azije u nemiru je od državnog udara u februaru 2021. kada je vojska svrgnula izabranu civilnu vladu, što je izazvalo široke prosvjede koji su prerasli u oružani otpor diljem zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()