Ograničite njihov unos: Ove namirnice su štetne za vaše srce

Postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje bismo trebali zamijeniti nekim zdravijim alternativama.

01.05.2024. 13:04
  • Podijeli:
sir kačkavalj (3)-65f3f931564bf.webp Foto: Pixabay

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svojoj svakodnevnoj ishrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem.

Ako pazimo na zdravlje, važno je obratiti pozornost na ono što dodajemo na svoj tanjur, posebno kada je riječ o zdravlju srca.

Postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje bismo trebali zamijeniti nekim zdravijim alternativama.

Nutrisionista Hese Feder otkrio je tri namirnice koje začepljuju arterije i loše su za srce, prenosi Index.hr.

1. Punomasno mlijeko

Punomasno mlijeko može biti kremasto i ukusno, ali visok sadržaj masnoće, osobito zasićenih, može uzrokovati probleme našem srcu.

– Visoka količina zasićenih masti može pridonijeti povećanju nivoa LDL-a, ili lošeg kolesterola – kaže Feder.

Povišen LDL poznat je po začepljenju arterija, što zatim doprinosi kardiovaskularnim problemima. Umjesto toga, dijetetičar preporučuje da se odlučimo za mlijeko sa smanjenim udjelom masti ili za alternativu poput bademovog mlijeka.

2. Sir s visokim udjelom masti

Iako je ukusan, sir može biti značajan izvor zasićenih masti i kalorija. Sirevi s visokim udjelom masti, kao što su čedar i švicarski, mogu biti najštetniji za zdravlje našeg srca.

– Preporučujem sir sa smanjenim udjelom masti kako bi se smanjio unos kalorija, masti i zasićenih masti – savjetuje dijetetičar.

Neke od opcija su gauda s niskim udjelom masti, kozji sir ili feta sir.

3. Kokosovo ulje

Unatoč činjenici da se posljednjih godina hvalilo kao zdrava opcija, kokosovo ulje ipak nije tako dobro za srce, kaže Feder.

– Umjesto kokosovog ulja, preporučujem korištenje avokada ili maslinovog ulja jer sadrže puno manje zasićenih masti – rekao je.

Iako kokosovo ulje može imati svoje mjesto u određenim receptima, korištenje maslinovog ulja bolja je opcija jer je bogato mononezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje srca.

Naravno, važno je zapamtiti da svi imamo različite prehrambene potrebe i da izuzetno restriktivna dijeta dugoročno može biti štetna za zdravlje. Obično je u redu s vremena na vrijeme uživati u svojim omiljenim namirnicama.

Međutim, zdravijim alternativama možemo napraviti proaktivne korake prema očuvanju zdravlja svog srca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()