Imate problem sa povišenim holesterolom? Ova namirnica će vam pomoći da ga oborite

Jedna od namirnica koja ima izuzetno povoljan efekat na holesterol je crni pasulj. Crni pasulj je vrsta mahunarke koja je bogata vlaknima, proteinima, antioksidansima, vitaminima i mineralima

06.02.2024. 18:55
  • Podijeli:
Pasulj_zrna_Foto Pixabay-64d21827cfbaa.webp Foto: Pixabay

Kada želite da snizite nivo holesterola u krvi, vlakna su najvažnija stvar koju treba da jedete. Možete ih zamisliti kao sunđer koji upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem tijelu da ga eliminiše.

Jedna od namirnica koja ima izuzetno povoljan efekat na holesterol je crni pasulj. Crni pasulj je vrsta mahunarke koja je bogata vlaknima, proteinima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Ova namirnica sadrži rastvorljiva vlakna, koja se vezuju za holesterol u crijevima i sprečavaju njegovo apsorbovanje u krvotok. Time se smanjuje nivo lošeg, LDL holesterola i poboljšava nivo dobrog, HDL holesterola. Preporučuje se da se dnevno unese oko 25 grama rastvorljivih vlakana, a jedna šolja kuvanog crnog pasulja sadrži oko četiri grama takvih vlakana.

Crni pasulj sadrži antocijanine, koji su moćni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu oksidisati LDL holesterol i učiniti ga još opasnijim za krvne sudove. Antocijanini iz crnog pasulja sprečavaju oksidaciju LDL holesterola i smanjuju zapaljenje i zgrušavanje krvi.

Crni pasulj sadrži magnezijum, koji je važan mineral za regulaciju krvnog pritiska i ritma srca. Magnezijum pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšava protok krvi. Nizak nivo magnezijuma može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Jedna šolja kuvanog crnog pasulja sadrži oko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma, prenosi "Politikin magazin".

Crni pasulj se može jesti kao salata, čorba, varivo, humus ili dodatak drugim jelima. Preporučuje se da se crni pasulj potopi prije kuvanja, da bi se smanjila količina fitinske kiseline, koja može ometati apsorpciju nekih minerala. Preporučuje se, takođe, da se crni pasulj kombinuje sa žitaricama, kao što su riža, kukuruz ili proso, da bi se kompletirala proteinska vrijednost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()