Znate li koliko dugo možete držati meso u zamrzivaču?

Ovo kažu stručnjaci

28.01.2024. 07:45
  • Podijeli:
zamrznuto meso, zamrzivač, hrana, pixabay-6589be389b47c.webp Foto: pixabay

Važno je znati pravilan način zamrzavanja mesa kako bi meso što duže ostalo kvalitetno i svježe.

Ako u zalihama imate velike količine mesa, potrebno je znati kako to meso pravilno pohraniti u zamrzivač da bi što duže bilo sigurno za konzumaciju.

Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani, prenosi Good Housekeeping.

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva mjeseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakovanjem. Također, uklonite masnoću i kosti s mesa te, ako je potrebno, narežite meso na porcije dovoljne za jedan obrok.


Prema FDA, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.

Iznutrice se ipak ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri mjeseca. Kada se radi o svježem mesu, poput govedine, teletine i janjetine, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest mjeseci.

Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.

Ako nekada poželite napraviti više kuhanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuhano meso u zamrzivaču ne održava kvalitetu i svježinu na isti način kao i sirovo meso.

Prema FDA kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati duže od dva ili tri mjeseca, piše Večernji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()