Najbolji načini za odmrzavanje mljevenog mesa: Jedan je neprikosnoven

Evo do kakvih su zaključaka došli

22.01.2024. 06:30
  • Podijeli:
zamrznuto meso, zamrzivač, hrana, pixabay-6589be389b47c.webp Foto: pixabay

Mljevenu junetinu uvijek je dobro imati u zamrzivaču jer od nje možete napraviti čuda, od sarme do ćufti i lasagna bolognese. Međutim, šta kada smrznutu mljevenu junetinu zaboravite na vrijeme izvaditi iz zamrzivača?

Ne brinite, nije kraj svijeta – ako znate najbolji način za odmrzavanje. Na portalu The Kitchn proveli su koristan eksperiment u kojemu su isprobali pet različitih metoda odmrzavanja mljevene junetine. Jednake komade mljevene junetine podijelili su u vrećice za zamrzavanje jednake veličine i zamrznuli ih preko noći, a zatim se bacili na odmrzavanje.

Evo do kakvih su zaključaka došli:

1. Odmrzavanje u mikrovalnoj

Za odmrzavanje mljevene junetine u mikrovalnoj pomoću postavke odmrzavanja koju većina mikrovalnih rerni ima bilo je potrebno 6 do 7 minuta. No ova se metoda pokazala najgorom jer se junetina odmrznula neravnomjerno. Nakon 5 minuta neki dijelovi mesa još su uvijek bili malo smrznuti, dok su drugi dijelovi već bili potpuno odmrznuti i počeli su se kuhati. Osim toga, dosta tekućine iz mesa se razlilo po tanjuru. Ova je metoda dobila ocjenu 4/10.

2. Odmrzavanje u hladnoj vodi (uz mijenjanje vode svakih 15 minuta)

Odmrzavanje u hladnoj vodi jedna je od najčešćih metoda odmrzavanja. Ključno je da se meso stavi u zdjelu s vrlo hladnom vodom te da se ta voda mijenja svakih pola sata kako bi se postepeno zagrijavala i kako bi se spriječio nastanak bakterija. No, u ovom eksperimentu voda se mijenjala svakih 15 minuta kako bi se ispitalo hoće li se meso brže odmrznuti. Junetina se ravnomjerno odmrzavala, a za potpuno odmrzavanje bilo je potrebno sat vremena. Ova metoda dobila je ocjenu 7.5/10 jer ipak nije bilo potrebno toliko često mijenjati vodu.

3. Odmrzavanje ispod mlaza hladne vode

Ovo je još jedna metoda koja se obično preporučuje za sigurno i učinkovito odmrzavanje mljevene junetine, a uključuje stavljanje paketa smrznute mljevene junetine ili u sudoper ili u zdjelu i puštanje hladne vode preko njega dok se meso ne otopi. Ova je metoda funkcionisala prilično dobro, a nakon sat i tri minute mljevena junetina bila je potpuno odmrznuta. Ipak, najveća mana ove metode, kao što vjerovatno pretpostavljate, je to što voda mora teći sat vremena. Ova je metoda dobila ocjenu 8/10.

4. Odmrzavanje u hladnoj vodi (uz mijenjanje vode svakih pola sata)

Ova je metoda najpreporučljivija za sigurno, ali vrlo brzo odmrzavanje mljevene junetine, a i u eksperimentu se pokazala sjajnom i zaradila je ocjenu 9.5/10. Uz minimalno rukovanje mesom i vodom, meso se odmrznulo za tačno sat vremena.

5. Odmrzavanje preko noći, u frižideru u plastičnoj vrećici  

Ova je metoda najbolja i najlakša jer vaš frižider obavlja većinu posla. Meso jednostavno stavite iz zamrzivača u frižider i ostavite preko noći. U ovom se eksperimentu junetina odmrznula nakon puna 24 sata, a bila je mekana, ravnomjerno odmrznuta i spremna za upotrebu. Ova je metoda dobila ocjenu 10/10, prenosi Index.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()