Sjeverna Koreja zaprijetila “velikim odgovorom” pa ispalila balističke rakete

Odgovor na vojne vježbe

01.07.2024. 09:20
  • Podijeli:
Tan2024-06-2703222644_1 severna koreja balističke rakete Korean Central News AgencyKorea News Service via AP-667d1a62258c1.webp Foto: Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Sjeverna Koreja ispalila je danas jednu balističku raketu kratkog dometa te još jednu balističku raketu zasad nepoznatog dometa, saopćila je južnokorejska vojska.

Prva balistička raketa kratkog dometa ispaljena je prema sjeveroistoku oko 5:05 ujutro po seulskom vremenu iz blizine Changyona u južnoj sjevernokorejskoj provinciji Hwanghae. Još jedan nepoznati balistički projektil otkriven je oko 5:15 ujutro, rekao je načelnik štaba Južne Koreje.

SAD, Japan i Južna Koreja održali zajedničku vojnu vježbu

Vojska Južne Koreje u potpunosti je spremna i blisko razmjenjuje informacije s američkim i japanskim vlastima dok pojačava nadzor i budnost u pripremi za sva daljnja lansiranja, rekli su najviši vojni dužnosnici u izjavi.

Jučer je Sjeverna Koreja kritizirala zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država održanu prošlog mjeseca i upozorila na "veliki odgovor" protiv takvih vježbi.

Sjeverna Koreja rekla je prošle sedmice da je uspješno provela važan test usmjeren na razvoj projektila koji nose više bojevih glava, što je tvrdnja koju je Južna Koreja odbacila kao "obmanu" kojom se maskira neuspjelo lansiranje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()