Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Poslanici bi se, između ostalog, trebali izjasniti o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine

03.07.2024. 08:03
  • Podijeli:
parlament bih anadolija-65eb34b9358ff.webp Foto: Anadolija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da se izjasni o svim tačkama dnevnog reda koje su poslanici razmatrali prije nego što je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica prekinuta.

Poslanici bi se, između ostalog, trebali izjasniti o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Jedan od predlagača amandmana, poslanik Milan Dunović, je tokom diskusije kazao da se prijedlog amadmana na Ustav BiH odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH.

“Kao što je poznato, popunjavanje entitetskih ustavnih sudova je propisano na način da proceduru i prvu predselekciju radi Visoko sudsko i tužilačko vijeće. U Ustavu BiH taj dio, po našem mišljenju, nedostaje kod izbora sudija Ustavnog suda BiH i to je amandman i vrlo je jednostavan”,  naveo je tada Dunović.

Poslanici DF-a su predložili izmjenu koja se odnosi na Ustavni sud BiH na način da, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Važeća odredba ne definira da se biraju na prijedlog VSTV-a.

Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II na Ustav BiH, te će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o negativnim mišljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u vezi sa Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije prihvatila principe predloženog zakona.

Predviđeno je i glasanje o principima Prijedloga zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Predstavnički dom će se, između ostalog, u drugom krugu glasanja izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba SDA: Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nakon što Kolegij doma nije postigao saglasnost o tome.

Iz istog razloga poslanici će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati i o zahtjevu poslanika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje njegovog Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()