U Kantonu Sarajevo za sedam dana protiv morbila vakcinisano više od 1.500 djece

Više nego u ostatku FBiH

01.02.2024. 21:16
  • Podijeli:
profimedia-0499943044 MMR vakcina, vakcinacija-639edae83a0d8.webp Foto: Profimedia

U proteklih sedam dana u Kantonu Sarajevo je vakcinisano više od 1.500 djece MMR vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole.
Iz Vlade KS zahvaljuju roditeljima koji su se odazvali pozivu i doveli svoju djecu na vakcinaciju, prepoznajući njenu važnost kao jedinu metodu zaštite djece od ozbiljnih infekcija. Pozvali su i roditelje nevakcinisane djece da to učine, jer je to najviše što mogu uraditi za svoju djecu, spriječiti širenje bolesti i moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja.

Podsjećamo, nakon pojave slučajeva infekcije virusom morbila u TK, a poslije i u Sarajevu, u četvrtak prošle sedmice su otvorena dva posebna punkta za vakcinaciju MMR vakcinom pri Domovima zdravlja Vrazova i Saraj Polje. Na ova dva punkta, kao u i redovnim predškolskim dispanzerima, nastavit će se vršiti imunizacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

"Najbolje što možete učiniti za svoju djecu jeste da ih vakcinišete i to je jedino što se može uraditi da se spriječe širenje i teži oblici bolesti", poručio je i ovaj put resorni ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Kako bi se olakšalo djeci i roditeljima zbog organizacije za vakcinaciju, resorna ministarstva odgoja i obrazovanja i zdravstva KS dogovorila su da će djeca školskog uzrasta koja prime vakcinu, taj dan biti oslobođena od nastave.

Također, Ministarstvo odgoja i obrazovanja je izdalo instrukciju da se produži rok za dostavu ljekarskih uvjerenja za upis u vrtić i školu, tako da roditelji radi toga ne moraju voditi djecu u Domu zdravlja i stvarati gužvu, te rizikovati prijenos infekcije.

Po riječima ministra zdravstva KS Enisa Hasanovića, epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom morbilama u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom, te trenutno ne iziskuje dodatne mjere kao što su zatvaranje odgojno-obrazovnih ustanova.

Naveo je da je u proteklih sedam dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano više djece nego u ostatku FBiH, a što je istaknuto i na današnjem sastanku u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, uz očekivanja da će imunizacija intenzivno biti nastavljena, uz još bolji odziv naših sugrađana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()