Antonio Guterres kritizirao postupanje administracije kiparskih Grka prema izbjeglicama

U izvještaju se ističe da su zahtjevi za azil administraciji kiparskih Grka na južnom Kipru smanjeni za 46 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu

04.07.2024. 22:24
  • Podijeli:
antonio-gutteres-reuters.jpg

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres kritizirao je postupanje Uprave kiparskih Grka prema izbjeglicama u svom "Izvještaju o Kipru" i pozvao ih da ispune svoje međunarodne obaveze.

Dopisnik AA došao je do Izvještaja mirovnih snaga UN za Kipar (UNFICYP), koji je sinoć dostavio generalni sekretar UN Guterres članicama Vijeća sigurnosti UN-a, a pokriva period od decembra 2023. do juna 2024. godine.

Izvještaj se odnosi na odluku administracije kiparskih Grka da obustavi zahtjeve za azil sirijskih izbjeglica u maju, te navodi da UNFICYP i Visoki komesar UN-a za izbjeglice (UNHCR) moraju pružiti hitnu humanitarnu pomoć.

U izvještaju se ističe da su zahtjevi za azil administraciji kiparskih Grka na južnom Kipru smanjeni za 46 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, te da je uprkos tome, administracija kiparskih Grka odlučila da suspenduje zahtjeve za azil.

U izvještaju se navodi da je kretanje izbjeglica na Ostrvo “složeno” i da je 82 posto sirijskih izbjeglica na jug ostrva došlo direktno čamcima. Stopa izbjeglica koje pokušavaju proći do administracije kiparskih Grka preko “zelene linije” na ostrvu smanjena sa 57 posto na 33.

Navedeno je da je povećan broj pokušaja “blokiranja” prema čamcima, te kako je veliki broj izbjeglica smrtno stradao ili se vodi kao nestao.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()