Velika akcija Evropola: "Pao" kartel u čijem vrhu su bili Srbi i Hrvati, oduzeto osam tona kokaina

Radi se o završnoj operaciji u okviru trogodišnje istrage u kojoj je izvršeno 40 hapšenja, a uhapšene su i tri ”mete visoke vrijednosti”, u Brazilu, Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španiji i Turskoj.

13.06.2024. 13:59
  • Podijeli:
europol_hapšenja_anadolija 1-653a8953232bd.webp Foto: Anadolija

Španska Civilna garda uhapsila je četiri osobe osumnjičene da su dio velike kriminalne grupe koja je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Еvropu, a u kojoj su bitne uloge imali državljani Srbije i Hrvatske, saopštio je Еvropol.

Radi se o završnoj operaciji u okviru trogodišnje istrage u kojoj je izvršeno 40 hapšenja, a uhapšene su i tri ”mete visoke vrijednosti”, u Brazilu, Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španiji i Turskoj.

”U ovoj operaciji ukupno je zaplijenjeno oko osam tona kokaina u Belgiji, Holandiji i Španiji. Zaplijenjena je imovina vrijedna oko 12,5 miliona evra i tri miliona dolara u Brazilu, a više od 50 miliona evra je zamrznuto u Srbiji”, navodi Еvropol.

Distribuisali kokain širom Еvrope

Pojašnjavaju da su jučerašnja hapšenja povezana s nizom nacionalnih i međunarodnih istraga.

”Međunarodno koordinisane akcije bile su usmjerene na kriminalnu mrežu, koja je orkestrirala trgovinu više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Еkvadora u Еvropsku uniju. Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u ЕU preko pomorskih pošiljki koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla u ЕU, osumnjičeni su koristili centre za rukovanje u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji da bi dalje distribuisali kokain širom Еvrope”, saopštio je Еvrpol.

Presretnut brod sa 700 kilograma kokaina

Ističu da su vođe ove organizacije privremeno bili smješteni u Turskoj i Dubaiju, odakle su upravljali kriminalnom mrežom.

”U avgustu 2023. godine španska Civilna garda presrela je brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva. Obavještajna analiza podataka iz šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada prethodno uvezla najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju preko ovog broda”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je isti modus operandi istražiocima pomogao da identifikuju koordinatore i brokere koji potiču iz zapadnog Balakana.

”Oni su označeni kao mete visoke vrijednosti zbog učešća u finansiranju i koordinaciji obe pošiljke. Oni su takođe povezani sa prethodnim presretanjem tone kokaina, zaplijenjenog u septembru 2020. na Kanarskim ostrvima. Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmjena informacija između zemalja, koju vodi Еvropol, pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Njemačka i Srbija ciljale na iste osobe i njihove saradnike”, ističu u Еvropolu.

Napominju da su policijske akcije širom svijeta nanijele značajne udarce ovoj kriminalnoj mreži. U maju 2023. srpska i holandska policija zajedno su zadale udarac liderima i infrastrukturi kartela.

U Srbiji ”zamrznuta” imovina vrijedna 50 miliona evra

”Tokom operacije, vlasti su uhapsile 13 osumnjičenih i zaplijenjene su velike količine oružja i imovine procijenjene na oko 50 miliona evra. U oktobru 2023. godine, hrvatski, njemački, španski i turski organi reda sproveli su zajedničku akciju protiv ovog kartela. Tada je uhapšena 21 osoba i zaplijenjene su velike količine droge. Mjesec dana kasnije u Turskoj je uhapšen jedan od glavnih vođa ove kriminalne mreže i njegov bliski saradnik, a obojica su državljani Hrvatske”, navodi Еvropol.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()