U Brazilu došlo do nereda jer članovima bandi u zatvorima nije dopušten TV

Uvjeti u ozloglašeno pretrpanim zatvorima u Brazilu već su dugo pod lupom

17.03.2023. 15:35
  • Podijeli:
Brazil protesti Reuters-63bbeb59a95bf.webp Foto: Reuters

Nekoliko gradova u sjeveroistočnom Brazilu pati od ozbiljnih nemira uzrokovanih pljačkaškim kriminalnim skupinama. Već treću noć članovi bande pale autobuse i izvode oružane napade na zgrade u urbanim područjima u državi Rio Grande do Norte.

Smatra se da su napade izazvali uvjeti u zatvorima u kojima su držani članovi bande. Brazilska vlada ranije ove sedmice poslala je stotine saveznih snaga sigurnosti u regiju.

Ministar pravosuđa i sigurnosti Flavio Dino rekao je da bi još stotine moglo biti poslano sljedećih dana dok se nemiri nastavljaju. Državna vlada sazvala je krizni kabinet i od savezne vlade zatražila veću potporu.

Napadi su naređeni iz državnih zatvora kada su zahtjevi članova bande za televizor, struju i bračne posjete odbijeni, citirala je brazilska novinska kuća Terra izjavu državnog sekretara za javnu sigurnost Francisca Arauja.

Uvjeti u ozloglašeno pretrpanim zatvorima u Brazilu već su dugo pod lupom.

Godine 2017. vlada je poslala operativnu skupinu zatvorske intervencije (FTIP) u zatvore Rio Grande do Norte nakon pobune u kojoj je poginulo najmanje 30 zatvorenika. Neki su rekli da radna skupina rutinski koristi nasilne metode kako bi zatvore stavila pod kontrolu.

Lokalni mediji izvijestili su da su dvije suparničke frakcije bandi sada sklopile privremeno primirje i postale saveznici u napadima na sigurnosne snage.

Nekoliko gradova u Rio Grande do Norteu obustavilo je javni prijevoz i zatvorilo škole nakon nasilja. Najmanje dvije osobe ubijene su u sukobima s policijom početkom sedmice, a 67 osoba je uhapšeno, javlja AFP.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()