U austrijskom vozu na zvučniku pušten Hitlerov govor

Jedan putnik na liniji Bregenc - Beč rekao je za BBC da su svi u vozu bili potpuno šokirani

16.05.2023. 14:29
  • Podijeli:
voz pixabay-63ea44d72e20f.webp Foto: Pixabay

Putnici u međugradskom vozu u Austriji bili su zaprepašteni kada je putem razglasa pušten snimak govora Adolfa Hitlera.

Umjesto uobičajenih najava, putnici su također mogli čuti kako Hitler govori "Heil Hitler" i "Sieg Heil" preko sistema zvučnika u vozu.

Operaterka je rekla da je proteklih dana bilo nekoliko takvih incidenata.

Jedan putnik na liniji Bregenc - Beč rekao je za BBC da su svi u vozu bili potpuno šokirani.

David Stoegmueller, poslanik Zelene stranke, rekao je da je govor lidera nacističke Njemačke pušten preko interfona neposredno prije nego što je voz stigao u Beč.

"Prvo je bilo 30 sekundi Hitlerovog govora, a onda sam čuo 'Sieg Heil'", dodao je.

Stoegmueller je rekao da osoblje voza nije bilo u mogućnosti da zaustavi emitovanje i da nije bilo u mogućnosti da daju vlastita saopštenja. "Jedan član posade je bio stvarno uznemiren", dodao je.

Austrijske savezne željeznice (ÖBB) su u izjavi poslanoj BBC-ju poručile:

"Jasno se distanciramo od takvog sadržaja. Trenutno možemo pretpostaviti da su te objave pustili ljudi direktno u vozu putem interfona. Mi smo slučaj prijavili policiji", rekli su iz ÖBB-a.

Podnesene su prijave protiv dvije osobe.

Stoegmueller je rekao da je primio e-mail od čovjeka koji je bio u vozu sa staricom koja je preživjela koncentracioni logor te da je plakala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()