Suša bi mogla uništiti slatkovodne rakove

Problem bi mogao nastati ako bi sušni period potrajao

01.03.2023. 11:36
  • Podijeli:

Svjedoci smo da klimatske promjene ostavljaju posljedice na sav živi svijet, pa i na slatkovodne rakovi u jugoistočnoj Americi.

Ovi rakovi neizostavan su dio menija u tamošnjim kuhinjama, posebno u Teksasu gdje se svrstavaju u delicije.

Ekstremni uslovi-suša i veike hladnoće mogu uticati na njihovog rast, s obzirom da su voda i temperatura presudni za njihov opstanak.

Uzgajanje rakova u pirinčanim poljima poljoprivrednici započinju već u aprilu, kada su polja poplavljena. To rakovima omogućava nesmetano razmnožavanje, da bi do kraja ljeta porasli, nakon čega mrestilište presušuje. Potom se rakovi zakopavaju u zemlju dok se polje ponovo ne napuni vodom.

Problem bi mogao nastati ako bi sušni period potrajao i na taj način isušio njihovo sklonište. Suvo vrijeme sprečava i rast vegetacije kojom se oni hrane, što je dodatni problem. S druge strane velike hladnoće dovode do nepokretnosti i smrzavanja samih rakova.

Sezona rakova u ovim prostorima traje od Januara do jula, a suša koja je pogodila Teksas prošle godine bila je najgora u proteklih 128 godina, dok je artički hladni front u decembru 2022. bio koban za njihov opstanak.

Ne uzme li se svijet u koštac s klimatskim promjena, upitan neće biti samo opstanak rakova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()