Rusija: Francuska odbija hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a o padu aviona

Francuska pokušava kupiti vrijeme Ukrajini odgađanjem sastanka, kaže zamjenik ambasadora Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski

25.01.2024. 11:45
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Francuska je odbila zahtjev Rusije za sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) u četvrtak kako bi se razgovaralo o padu ruskog vojnog aviona koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike za razmjenu, saopštila je ruska misija pri UN-u u četvrtak, javlja Anadolija.

Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog ambasadora u UN-u objavio je na Telegramu da je Francuska izabrala put "zloupotrebe svojih ovlaštenja kao predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti i odbija da ispuni zahtjev za hitnim sastankom Savjeta bezbjednosti UN-a zbog terorističkog napada režima u Kijevu".

Prema njegovim riječima, Francuska pokušava da kupi vrijeme da Ukrajina iznese barem neko uvjerljivo objašnjenje za smrtonosnu nesreću.

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je u srijedu Ukrajinu da je oborila vojni avion Il-76 koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike radi razmjene zarobljenika.

U avionu se nalazilo 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika, šest članova posade i tri osobe u pratnji. Posada i svi putnici u avionu su poginuli, navodi se u saopštenju, a Rusija je kazala da je u pitanju "teroristički napad" koji je organizovan da bi se optužila Rusija za ubijanje ukrajinskih vojnika.

Ukrajinske vlasti su unaprijed bile "dobro svjesne planiranog transporta", naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()