Početak 'Sunak ere' i kraj britanskih brexitističkih zabluda

Novi premijer se suočava s velikim izazovima i vjerojatno će u svom kabinetu imati tvrdoglave brexitere. Ali kao realist, on će uvidjeti potrebu za usmjeravanjem novog kursa.

26.10.2022. 06:59
  • Podijeli:
Brexit_PIXABAY-1664111952048.webp Foto: Pixabay

Haotična pojava Rishija Sunaka kao novog britanskog premijera signalizira kraj ne Brexita, već Brexitizma – ideologije zabluda o britanskoj sposobnosti da ide sama koja je kulminirala u farsi koja je pobijedila svijet kratkotrajne vlade Liz Truss.

Trussonomics je doveo logiku brexitizma do apsurdne krajnosti, s predvidljivim rezultatima. Tokom proteklih osam godina, pod ovom konzervativnom strankom, Britanija se spustila od pragmatičnog euroskeptizma Davida Camerona do srednje mekog Brexita koji je predložila Theresa May, do tvrdog Brexita Borisa Johnsona, a zatim do fantazijskog Brexita Trussa. 

Brexit revolucija slijedila je poznati obrazac, osim što je tradicionalno "revolucija koja proždire svoju djecu" uključivala radikalizaciju prema ljevici (žirondinci prema jakobincima u Francuskoj revoluciji, menjševici prema boljševicima u ruskoj revoluciji), ovdje je to bila radikalizacija prema pravo.

"Postavili smo viziju za ekonomiju s niskim porezima i visokim rastom koje bi iskoristilo slobode Brexita", rekla je Truss u izjavi o ostavci . Ova je vizija bila obmana: smanjiti poreze, napraviti lomaču od propisa, potaknuti bogate i nekako će se, nekim čudom, Britanija vratiti veličanstvenom dinamizmu 19. vijeka. Ostatak svijeta bi trebao vjerovati u ovo jer mi vjerujemo u to. Umjesto toga, putovanje koje je započelo sloganom “preuzmi kontrolu” završilo je najspektakularnijim gubitkom kontrole .

Stvarnost je sustigla brexitiste i britanska javnost počinje sustizati stvarnost. 

Da se sutra održe opći izbori i da ljudi glasaju onako kako trenutno govore anketarima, torijevci bi bili gotovo izbrisani . Što je još značajnije, čini se da je preostalo uvjerenje u Brexit među onima koji su glasali za njega, koje je trajalo mnogo godina, puklo. U nedavnoj anketi YouGov-a , samo 34% ispitanika reklo je da je Britanija bila u pravu što je napustila EU, dok je 54% reklo da nije u redu.

Naravno, nisu svi ekonomski problemi Britanije posljedica Brexita. 

Čak i prije glasovanja 2016., zemlja je imala hronični problem produktivnosti, pretjerano oslanjanje na financijski sektor i veliki manjak u obuci i vještinama. Ali kako učinak pandemije Covida blijedi, možemo jasnije vidjeti učinak Brexita.

Prema mnogim pokazateljima, kao što su poslovna ulaganja i oporavak trgovine nakon Covida, gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva prošlo je lošije od bilo kojeg drugog u G7. Broj malih tvrtki s međukanalnim odnosima pao je za otprilike trećinu . Prema službenim projekcijama, zemlja će izgubiti oko 4% svog BDP-a kao rezultat Brexita. 

Bonitetne agencije Moody's i S&P smanjile su gospodarske izglede Ujedinjenog Kraljevstva sa stabilnih na negativne. Da, to je Brexit, glupane.

Sunak je sve samo ne uvjereni Europljanin, piše u analizi britanski list Guardian.

Os njegova svijeta je Silicijska dolina-London-Mumbai, a ne London-Pariz-Berlin. U 2016. bio je snažan Brexiter. Ali ako je ikada dijelio neke od zabluda brexitizma, sigurno ih je dosad izgubio. Kao što je ovog ljeta pokazao u takmičenju za vodstvo konzervativne stranke s Trussom, on je realist, na prvo mjesto stavlja čvrste javne financije i tržišni kredibilitet – kao što je to učinila Margaret Thatcher. A realizam zahtijeva da, u iznimno izazovnim gospodarskim okolnostima, morate smanjiti prepreke poslovanju s vašim najvećim pojedinačnim tržištem (EU), a ne dodatno ih povećavati.

Bit će odmah dva testa. 

Jedan je dobro poznat: sjevernoirski protokol. Ovo nije samo teško pitanje, već zastoj oko Sjeverne Irske takođe blokira napredak na drugim frontama, kao što je ponovno ulazak Britanije u program Horizon za znanstvenu suradnju. 

Drugi test je manje zapažen. Pod vladom May, svi postojeći propisi EU-a zadržani su u britanskom zakonu osim ako pojedinačni propisi nisu izričito zamijenjeni novim nacionalnim. Pod fantazijom Trussa, uveden je zakon koji će napraviti lomačusvih postojećih propisa porijeklom iz EU-a do kraja 2023. 

Ministri će morati posebno razmotriti zadržavanje svake od više od 2400 propisa ili njihovu pojedinačnu zamjenu novim nacionalnim pravilima. Ako se Sunak ozbiljno želi usredotočiti na ono što je stvarno važno za britansko gospodarstvo, izbacit će ovaj ludi račun i početi ispočetka.

Ekonomski kompetentan i realan Sunak možda i jest, ali će vladati s kronično podijeljenom strankom iza sebe. 

Ideolozi brexitizma još uvijek su tu u snazi. U ime stranačkog jedinstva vjerojatno će neke od njih morati primiti u svoj kabinet. Kad bi britanska demokracija funkcionirala kao većina drugih velikih zapadnih demokracija, zemlja bi sada imala ili opće izbore ili "konstruktivno glasovanje o nepovjerenju", što bi dovelo druge stranke na vlast. Ali nije. 

Torijevci i dalje imaju veliku većinu u parlamentu. Budući da bi prema trenutnoj anketi većina konzervativnih zastupnika izgubila svoja mjesta na izborima, purani vjerojatno neće glasati za Božić. Ipak, toliki su bijes i razdor unutar parlamentarne stranke, a ekonomska kriza toliko je ozbiljna da bi Britanija mogla upasti u opšte izbore prije 2024.

Kad god dođe, britansko biračko tijelo će gotovo sigurno, na tradicionalan način, "izbaciti gadove" - ​​"gadovi" su ovdje potpuno nestranački izraz - i izabrati vladu umjerenog lijevog centra. 

Lider laburista, Keir Starmer, pretjerano je oprezan po pitanju Europe, iz straha da neće uspjeti pridobiti birače sjeverne Engleske koji su prešli na potporu Johnsonu kako bi “obavili Brexit”. Stalno papagajski ponavlja "učinite da Brexit funkcioniše" - užasan slogan, koji implicira da je jedina stvar koja nije u redu s Brexitom to što nije natjeran da funkcioniše kako treba. Budući da se javno mnijenje očito mijenja, trebao bi ga početi mijenjati kako bi "Britanija funkcionisala". (Usprkos Brexitu, to jest.)

Niko ne zna što će biti sutra. Jedan dan u britanskoj politici trenutno je dugo vrijeme. Ali smjer putovanja je jasan. Britanija je napokon započela svoje dugo, bolno putovanje natrag od zabluda brexitizma.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()