Počeo novi talas pandemije?

Podaci SZO iz regiona pokazuju da je u Evropi registrovan porast broja oboljelih od kovida 19

12.10.2022. 14:50
  • Podijeli:
covid_korona_maske_foto_pixabay-1663760341142.webp Foto: Pixabay

Postoji mogućnost da je novi talas pandemije kovid 19 počeo u Evropi pošto je broj oboljelih u porastu širom regiona, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja /ECDC/.

"Iako nismo tamo gdje smo bili prije godinu dana, jasno je da pandemija kovid 19 još nije završena. Na žalost, vidimo da broj oboljelih ponovo raste u Evropi, što ukazuje na to da je novi talas počeo", navodi se u zajedničkom saopštenju direktora SZO za Evropu Hansa Klugea i direktora ECDC Andree Emon.

Podaci SZO iz regiona pokazuju da je u Evropi registrovan porast broja oboljelih od kovida 19 u sedmici koja se završila 2. oktobra za osam odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Stručnjaci iz sektora zaštite zdravlja upozoravaju da je zamor oko vakcinacije i konfuzija oko dostupnih vakcina, najvjerovatnije uticala na prijem dodatnih doza u regionu.

SZO i ECDC ističu da više miliona ljudi u Evropi i dalje nije vakcinisano protiv kovid 19. Obje organizacije su zatražile od evropskih država da daju vakcine protiv gripa i kovid 19 pred očekivani rast broja oboljelih od sezonske influence.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()