Pentagon: Sljedeći mjesec kreće obuka ukrajinskih pilota za F-16

Piloti će prvo morati učiti jezik

24.08.2023. 23:02
  • Podijeli:
F16_Profimedia-64e1d57184be3.webp Foto: Profimedia

Amerika će u septembru početi obučavati ukrajinske pilote upravljanju borbenim avionima F-16, objavio je danas Pentagon.

"Piloti će učiti engleski" u Teksasu u septembru, "a zatim će na obuku u pilotiranju" u Arizoni na jugozapadu Sjedinjenih Država u oktobru, rekao je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder.

Nešto ranije u četvrtak Norveška je objavila da će donirati svoje borbene avione F-16 Ukrajini, čime je postala treća zemlja koja će to učiniti nakon Danske i Nizozemske. Danska je obećala 19 aviona F-16, a Nizozemska 42, prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Index.hr.

Obuka u pilotiranju F-16 trebala bi trajati od pet do osam mjeseci, rekao je general Ryder. Učenje jezika je potrebno prije obuke zbog "složenosti engleskog žargona zahtijevanog za upravljanje tim avionima", objasnio je. SAD će obavljati obuku jer Danska i Nizozemska nisu u mogućnosti pripremiti ukrajinske pilote.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()