Papa Franjo prešao na struju: Doviđenja Fiatu, Vatikanom će kružiti njemački automobil

"Skromnog Papu", kako ga vjernici od milja nazivaju, mogli smo vidjeti u nizu papamobila skromnijih marki, ovisno o zemlji koju bi posjetio

18.11.2023. 20:20
  • Podijeli:
Papa Franjo foto Reuters-642e6073b051d.webp Foto: Reuters

Kroz historiju, uz poglavare katoličke crkve najčešće se veže karakteristični bijeli Mercedes G-klase kojeg su u pravilu koristili širom svijeta prilikom pastoralnih posjeta.

Ali, dolaskom Pape Franje, stvar se promijenila. Iako ga je i on koristio, Papa Franjo nikada nije robovao Mercedesu.

"Skromnog Papu", kako ga vjernici od milja nazivaju, mogli smo vidjeti u nizu papamobila skromnijih marki, ovisno o zemlji koju bi posjetio.

Bilo je tu svega, od Dacije Duster, Toyote Prius i Jeep Wranglera, a italijanski mediji tvrde da svakodnevne aktivnosti obavlja u običnom Fiatu 500 L.

Kako bi bili u skladu s vremenom i trendovima, na vrata Vatikana stigla je električna mobilnost.

Početkom 2024. Volkswagen će isporučiti nešto manje od 40 potpuno električnih modela iz svoje ID. porodice, uključujući modele ID.3, ID.4 i ID.5.

Cilj je vatikansku flotu automobila učiniti klimatski neutralnom do 2030. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()