Papa Franjo: Ne dozvolimo da snažni vjetrovi rata dunu na Evropu

Kazao je da su njegove misli uz žrtve tekućih sukoba, uključujući borbe između Izraela i Hamasa

31.03.2024. 12:46
  • Podijeli:
papa franjo reuters-65899182a2057.webp Foto: Reuters

Papa Franjo je predsjedao uskršnjom nedjeljnom misom na Trgu svetog Petra nakon čega je uputio uskršnju poruku i blagoslov.

Kazao je da su njegove misli uz žrtve tekućih sukoba, uključujući borbe između Izraela i Hamasa.

"Još jednom apelujem da se osigura pristup humanitarnoj pomoći Gazi i još jednom pozivam na brzo oslobađanje talaca zarobljenih 7. oktobra prošle godine i na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je papa Franjo.

Između ostalog je kazao da lideri na Zapadnom Balkanu treba da traže "bogaćenje" u svojim razlikama dok se neki u regionu približavaju "ka integraciji u evropski projekat".

Papa Franjo je istakao da je rat uvijek apsurd i poraz te je pitao "čemu sva ova razaranja i smrt".

"Ne dozvolimo da snažni vjetrovi rata dunu na Evropu i Mediteran. Ne pokleknimo logici oružja i prenaoružavanja. Mir se nikada ne sklapa oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima", poručio je papa Franjo.

Papi se pridružilo više od 30 kardinala, 15 biskupa i preko 300 svećenika i oko 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta na proslavi Uskrsa, gdje je više od 35.000 svježeg cvijeća iz Nizozemske krasilo vanjski oltar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()