Njemačka najavljuje gradnju željezničkog tunela prema Češkoj

Radovi će trajati oko 12 godina

21.11.2023. 19:50
  • Podijeli:
tunel pixabay-655cc8863ea25.webp Foto: Pixabay

Njemačka je objavila da planira izgraditi željeznički tunel kroz Rudnu goru kako bi poboljšala veze sa Češkom i rasteretila prometno zagušenu dolinu Labe.

Željeznički tunel gradio bi se na potezu od njemačkog grada Heidenaua do češkog grada Ústí na Labi i bio bi dugačak tridesetak kilometara.

Razmatrane su i druge opcije, ali je zaključeno da je tunel najbolje rješenje, iz ekonomskih, ekoloških i tehničkih razloga, objasnila je u ponedjeljak njemačka državna željeznička kompanija Deutsche Bahn.

Projekat ima prioritetni status za evropsku infrastrukturu, budući da su željezničke pruge kroz dolinu Labe gotovo maksimalno opterećene, a prijete im i poplave.

Tunel bi skratio putovanje od Praga do Dresdena s 2.5 sati na samo jedan sat, poboljšao bi i saobraćajne veze Njemačke s Bečom, Bratislavom i Budimpeštom i bio bi dio šireg evropskog željezničkog koridora na potezu od njemačkih luka na Sjevernom moru i Baltiku do Istanbula i Atene.

Radovi će početi tek 2032., i trajat će oko 12 godina

Projekat će također povećati kapacitete za prijevoz tereta na ključnoj vezi između Njemačke i ostalih srednjoevropskih zemalja, rekao je Martin Walden, direktor Deutsche Bahna u njemačkoj saveznoj zemlji Saskoj, gdje će se tunel graditi.

Radovi na gradnji tunela trebali bi, po sadašnjim planovima Deutsche Bahna, početi tek oko 2032. godine i trajati oko 12 godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()